Artiștii de la "Oleg Danovski" își vor primi salariile. "Am câștigat o luptă, dar nu un război"

1229
Artiștii de la

Articole de la același autor

Situația artiștilor de la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" (TNOBD) a fost remediată pentru moment. Se pare că, în cele din urmă, strigătul de ajutor al artiștilor de la malul mării a ajuns și la urechile celor din Ministerul Culturii, care au decis să le acorde sprijinul necesar pentru ca aceștia să își poată continua activitatea anul acesta.

Directorul teatrului, Daniela Vlădescu, a declarat că la "resuscitarea" TNOBD au contribuit atât spectatorii, care au umplut până la refuz sala de spectacole în week-end, cât și reprezentanții autorităților locale dar și parlamentarii de Constanța.

"Oamenii ne iubesc și au venit în număr mare să ne vadă. Zilele trecute am avut un exod de public. În plus, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, ne-a promis că va găsi soluții pentru a sprijini cultura în orașul nostru. Totodată, ieri am primit un telefon de la București, prin care am fost anunțată de cei din minister că ne vor acorda 70% din necesarul real, pentru a putea funcționa în continuare. Noi am cerut în jur de un milion de lei, dar am primit doar 700.000 lei. În aceste condiții, ne putem continua activitatea fără probleme, până la sfârșitul lunii noiembrie și sper ca până atunci să primim și rectificarea bugetară promisă. Așadar, am cerut ajutor și am primit sprijin", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul.

Daniela Vlădescu a adăugat că energiile pozitive emanate în jurul lor i-au scos din impas și la toate acestea a contribuit și publicul, minunatul public constănțean.

"Menționăm că situația cea mai gravă era la balet, adică la acei oameni care s-au întors mereu, în ultimii ani cu nenumărate trofee, cu niște forțe cu care nimeni, poate, nu s-ar fi încumetat să facă o premieră", a mai spus ea.

"De doi ani de zile, noi trăim cu această angoasă și nu știm în ce măsură ne mai putem continua activitatea, pentru că nu-i poți spune cuiva să lucreze neplătit. Gândiți-vă, spre exemplu, la un dansator străin. Dintr-un salariu de 2.300 de lei, el trebuie să trăiască, să își plătească gazda și să mai și pună un ban deoparte ca să se mai și ducă pe acasă, din când în când. Ei muncesc foarte mult, pentru că dacă o zi nu lucrezi, o simte corpul tău, dar dacă nu lucrezi două, o vede publicul", a declarat, în urmă cu câteva zile, și binecunoscutul coregraf și balerin Horațiu Cherecheș.

Acum, el este fericit că, alături de mass-media din Constanța, căreia îi mulțumește din tot sufletul, a câștigat o luptă, dar nu un război. "Această veste este foarte importantă, pentru noi, pentru că ne putem deocamdată continua activitatea în liniște", a mai spus el.

În prezent, Teatrul "Oleg Danovski" prezintă zeci de spectacole de operă, operetă, balet, concerte simfonice, recitaluri camerale. Artiștii fac parte dintr-un colectiv de 137 de angajați și fiecare dintre ei se afla în situația penibilă de a nu-și mai putea desfășura activitatea, deoarece colaboratorii nu mai fuseseră plătiți din luna august. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 17 Octombrie 2018
Stire din Cultură-Educație : Horațiu Mălăele este,  din nou, "orb"
Sâmbătă, 13 Octombrie 2018
Stire din Cultură-Educație : "Năpasta"  se joacă  în dialectul aromân
Pagina a fost generata in 1.2106 secunde