Artefacte reprezentate 3D la Muzeul de Istorie Constanța

221
Artefacte reprezentate 3D la Muzeul de Istorie Constanța - artefacte22-1593448937.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) îi invită pe iubitorii de istorie să vizioneze modele 3D pentru peste 120 de artefacte aflate atât în patrimoniul instituției, cât și în cadrul Muzeului Regional de Istorie Ruse. Pentru început, MINAC pornește seria postărilor săptămânale cu reprezentarea 3D a bustului zeiței Isis.

Potrivit muzeografilor din vechea cetate a Tomisului, acest bust în mărime naturală, din marmură albă cu cristale mari, fin șlefuită are o spărtură provocată în vechime pe marginea inferioară din dreapta, dar care nu afectează decât foarte puțin monumentul, care, în rest se conservă în stare foarte bună.

"Este, în general, unul dintre puținele exemplare păstrate la noi din antichitate căruia nu-i lipsește nici un detaliu al figurii. Pieptănătura, trăsăturile feței și veșmintele, cu caracteristicile lor, sunt realizate într-o manieră originală. Părul, foarte bogat, prezintă pieptănătura obișnuită a zeiței: despărțit la mijloc de o cărare, care se prelungește la spate până aproape de ceafă. La ceafă, liniile ușor ondulate ale șuvițelor se opresc pe o linie curbă, mai adâncită. Această linie, vizibilă numai la ceafă, constituie o demarcație între partea superioară și cea inferioară a pieptănăturii. Arcadele sprâncenelor, arcuite și frumos alungite, completează expresivitatea ochilor mari, cu privirea blândă îndreptată înainte. Spre deosebire de mulțimea altor statui greco-romane la care condițiile vitrege în care au străbătut veacurile au lăsat stricăciuni iremediabile, mai ales la nas, bustul tomitan al lui Isis conservă intacte toate amănuntele feței. Gura mică, cu buzele conturate într-un surâs abia perceptibil, bărbia proeminentă, obrajii mari, gâtul gros, sugerează imaginea unei femei mature, pe care artistul anonim se pare că a cioplit-o în marmură după un model viu", au detaliat reprezentanții MINAC, bustul zeiței.

Aceștia au precizat că Isis este o divinitate egipteană, care a pătruns în panteonul clasic în epoca elenistică. Egiptenii o socoteau pe Isis zeiță protectoare a grânelor, a dragostei, a căsătoriei, a fecundității și a sănătății. Cu aceste atribute de bază, ea a pătruns în panteonul clasic, fiind asemănată cu alte zeități, ale căror atribute corespund vechilor ei funcții: cu Hera, zeița căsătoriei, cu Demeter, zeița grânelor, cu Afrodita, zeița fecundității și a dragostei, cu Hygieia, zeița sănătății.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5097 secunde