Artefact din timpul împăratului roman Tiberius, la Muzeul de Istorie

339
Artefact din timpul împăratului roman Tiberius, la Muzeul de Istorie - artefact2-1579038582.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) își așteaptă vizitatorii, instituția de cultură îndemnându-i să admire bogatul patrimoniu de care dispune. Aici, oamenii au ocazia de a admira și un artefact de o deosebită importanță pentru vestul Pontului Euxin în perioada romană timpurie. Inscripția în limba greacă a fost descoperită întâmplător în anul 2012, în comuna Săcele (jud. Constanța) și provine probabil de la Histria.


Decretul datează din timpul împăratului Tiberius, putând fi plasat mai exact între anii 18-19 d.Chr. Specialiștii muzeului afirmă că importanța textului constă mai ales în confirmarea unor informații transmise prin opera poetului Ovidius, exilat la Tomis. 
"Conținutul inscripției oferă suficient temei pentru afirmații referitoare la statutul atât de discutat al cetății Histria în perioada romană, dar și la instaurarea puterii romane în zona litorală a Dobrogei antice.


Inscripția a fost prezentată pentru prima dată în cadrul congresului internațional «Interconectivity in the Mediterranean and Pontic World during the Hellenistic and Roman Periods»,și a văzut lumina tiparului în actele acestei manifestări științifice, într-un articol semnat de cercetătoarele constănțene Maria Bărbulescu și Livia Buzoianu", au explicat aceștia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 14 Noiembrie 2019
Stire din Cultură-Educație : Cuvinte despre Dobrogea mea
Pagina a fost generata in 1.5675 secunde