Ansamblul "Vasile Cotovu" din Hârșova, reabilitat. Care este istoria obiectivului

2587
Ansamblul

Articole de la același autor

Proiectul ce vizează reabilitarea Ansamblului "Vasile Cotovu" din orașul Hârșova, obiectiv înscris pe Lista Monumentelor Istorice din România, compus din două clădiri, respectiv fosta școală și locuința pedagogului Vasile Cotovu este în plină desfășurare după ce a fost semnat contractul de execuție lucrări.

Proiectul se realizează în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, municipalitatea Krushari și Muzeul Regional de Istorie Dobrich. Acesta vizează valorificarea potențialului cultural, istoric și turistic al celor două localități. Proiectul are în vedere conservarea și valorificarea Ansamblului "Vasile Cotovu", în scopul transformării acestuia în Centru Multicultural, care va adăposti Muzeul Carsium Hârșova în clădirea vechii școli și o bibliotecă în clădirea anexă, cunoscută drept "Casa Pedagogului".

Potrivit arheologului Constantin Nicolae, directorul Muzeului din Hârșova, instituția are o istorie extrem de interesantă. Astfel, muzeul acesta a fost organizat de învățătorul Vasile Cotovu, fiul lui Ioan Cotovu, întemeietorul școlii de stat din oraș, în primii ani ai secolului al XX-lea, în clădirea vechii școli, construită în anul 1902 și inaugurată, la acel moment, de regele Carol I.

Specialistul ne-a povestit că la data de 1 mai 1904, aflată într-un voiaj pe Dunăre, familia regală a vizitat școala și cu acest prilej a avut loc și inaugurarea muzeului. Mai târziu, la data de 1 august 1911, ziarul "Dobrogea nouă" nota că acesta se dezvoltă și tinde să devină treptat un bogat muzeu al Dobrogei. La acel moment, a atras rapid atenția specialiștilor.

"În anii primului război mondial, muzeul este distrus, în cea mai mare parte. În ianuarie 1921, Muzeul Regional Hârșova, cum a fost cunoscut în documentele vremii, este mutat în locuința proprie a fondatorului, dar adevărata inaugurare se va face, după cum reiese din placa de marmură pusă cu această ocazie, la data de 29 mai 1926 în prezența regelui Ferdinand și a reginei Maria. La moartea sa întemeietorului, în primii ani ai regimului comunist, soția sa donează Muzeului din Constanța restul exponatelor care au mai rămas. Alte piese ajung la moștenitorii învățătorului Vasile Cotovu din București. În acest context, acțiunea de redeschidere a muzeului a fost grea și anevoioasă. În anul 1975, câteva vitrine organizate la Capa Pionierilor oglindeau istoria localității. În 1987, aici se organizează Expoziția arheologică a orașului, iar în anul 2006 se redeschide oficial muzeul prin participarea regelui Mihai și a reginei Ana în actuala locație. Tocmai de aceea, dorința noastră de a redeschide muzeul în clădirea vechii școli are propria istorie", a declarat pentru "Cuget Liber", Constantin Nicolae.



Muzeul s-a deschis după retrocedarea clădirii de către proprietar


El a precizat că înainte de 1989 au fost făcute o serie de demersuri la autorități pentru acest lucru, doar că starea clădirii și necesitățile financiare nu au dus la nici un rezultat. În plus, aici funcționau, la parter, atelierele liceului industrial din localitate, care nu puteau fi mutate în altă parte. După deschiderea muzeului în actuala locație a urmat, însă, retrocedarea clădirii către fostul proprietar.

"În calitate de chiriași nu am putut face nici o lucrare pentru îmbunătățirea muzeului. Într-o atare situație, însăși existența muzeului pe termen lung a fost pusă sub semnul întrebării. Din acest motiv, am făcut toate demersurile pentru a rezolva această problemă. Cumpărarea actualului sediu de către Consiliul Județean s-a lovit de un viciu juridic legat de punerea în posesie și nu s-a mai făcut nimic, cu toate că a existat hotărârea și au fost prevăzute fondurile în buget. Singura șansă a muzeului a rămas mutarea în vechiul sediu. Cu atât mai mult cu cât, din punct de vedere didactic, la normele actuale (orientare, dimensiuni etc.) imobilul nu mai poate satisface cerințele unui lăcaș de învățământ modern. Ca urmare, am solicitat Consiliului Județean preluarea clădirii vechii școli, aflată în proprietatea orașului și așa s-au declanșat procedurile de rigoare, departamentele de specialitate ale CJ au venit, au inspectat imobilul, însă nu s-a finalizat preluarea din motive pe care nu le cunoaștem. În anul 2014 s-a depus un proiect de restaurare a clădirii pe fonduri norvegiene, dar nu s-a întrunit punctajul necesar. În anul următor, a început lucrul la actualul proiect pe axa CBC -România Bulgaria", a adăugat arheologul.

Pe scurt, odată restaurat ansamblul Cotovu, acesta va deveni sediul muzeului. În același timp, va fi modernizată și infrastructura dintre muzeu și cetatea Carsium. În plus, proiectul prevede numeroase activități cultural-turistice și științifice destinate celor două comunități, cu deosebire tinerilor și specialiștilor din Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeului din Dobrici.

În ceea ce privește viitorul muzeu, acesta este proiectat să răspundă unor sarcini multiple: organizarea expoziției tematice pe epoci istorice, care să ilustreze nu numai evoluția civilizației umane din mileniile V-VI a. Chr, dar și evoluția vieții pe pământ, începând chiar din Paleozoic. În plus, este prevăzut un depozit arheologic, un laborator multifuncțional, o sală de conferințe, o sală destinată expozițiilor temporare. Toate acestea vor răspunde la cerințele actuale ale cercetării celor două situri arheologice de la Hârșova-așezarea neolitică și cetatea, și aici ne referim la cetatea romană, romano-bizantină și medievală.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5588 secunde