Așteptând o soluție după desființarea instituției,

Angajații de la Teatrul de Operă și Balet "Oleg Danovski" au cardurile goale din luna iunie

1355
Angajații de la Teatrul de Operă și Balet

Articole de la același autor

După fatala ședință din 15 iulie, când Consiliul Județean Constanța (CJC) a luat decizia de a reorganiza instituțiile de cultură și de a desființa Opera, angajații din acest domeniu se confruntă cu un nou obstacol: nu și-au primit salariile în luna august, deși ziua în care banii erau, de regulă, virați era 7. Un motiv ar putea fi faptul că 7 august s-a nimerit într-o zi de sâmbătă, însă, în mod normal, luni ar fi trebuit ca salariile să fie virate.
Angajații sunt, însă, obișnuiți ca ziua de salariu să fluctueze, unii dintre ei fiind, însă, îngrijorați de posibilitatea de a nu-și primi salariile până la o eventuală clarificare a situației în care se află; reamintim faptul că, la începutul lunii august, prefectul Claudiu Palaz a atacat în contencios administrativ decizia CJC de a reorganiza instituțiile de cultură.
Deși și-au "dozat" bugetele de la începutul anului în așa fel încât să poată plăti salariile angajaților, unele instituții de cultură se află, deocam-dată, în imposibilitatea de a face acest lucru, pentru că nu dispun de banii necesari. În această situație se află Muzeul de Artă, Teatrul pentru Copii și Tineret și Teatrul de Stat. Directorul Teatrului de Stat, Virgil Iosif, ne-a spus că s-a mai întâmplat ca salariile să întârzie, dar că, până acum, acestea au fost primite integral. El admite posibilitatea ca angajații să intre în șomaj tehnic pentru o perioadă de o lună, dar că acest lucru se va întâmpla în cazul în care teatrul nu va realiza încasările propuse.
Pentru a-și putea lua salariile, angajații Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" (TNOB) au intrat în șomaj tehnic din luna iunie, însă nu au primit până acum cei 75 la sută prevăzuți de lege, pe lunile iunie și iulie. Astfel, conform unor surse din interiorul teatrului, pe 7 iunie, angajații au primit o diferență de bani din luna mai, iar pe 12 iunie au primit doar 30 la sută din salariu. "De atunci, nu ne-au mai dat nici un ban", ne-a spus un angajat al teatrului.
Încă din luna aprilie, angajații TNOB au inaugurat sezonul scăderilor salariale: "Din aprilie ne-au dat din ce în ce mai puțini bani. Dacă mă bazam pe banii de la teatru, muream de foame", ne spune baritonul Marius Eftimie, din cadrul Operei recent desființate. "Nu am credința că la teatru va fi vreodată siguranța nici a banilor, nici a viitorului", conchide artistul.
Pentru a-i întreba ce se întâmplă cu banii care ar fi trebuit direcționați către instituțiile culturale încă de la începutul săptămânii, i-am contactat telefonic pe reprezentanții CJC - vicepreședinții Cristian Darie și Cristinel Dragomir, precum și pe purtătorul de cuvânt Cristian Moldovanu, însă nici unul dintre ei nu a răspuns apelurilor noastre.
Între timp, angajații din cultură trăiesc din plin răzbunarea CJC, ale cărui decizii reformatoare au fost contracarate, sperăm, cu succes.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4822 secunde