Alertă de grad 0! Amenințarea din școlile constănțene

7929
18
Alertă de grad 0! Amenințarea din școlile constănțene - fondjpeg-1447348174.jpg

Articole de la același autor

Părintele unei eleve constănțene de gimnaziu ne-a relatat, ieri, un caz care aveam să constatăm că se constituie într-o reală amenințare ce dă târcoale generației Iphone și care a condus chiar la abandon școlar: agresiunea sub forma mesajelor sau e-mailurilor pe grupuri de clase.

Identificate drept un fenomen cu consecințe dureroase în rândul elevilor, violențele de tip bullying apar atunci când o persoană sau un grup de per-soane agresează fizic, verbal sau psihologic o altă persoană care nu se poate apăra. Denumirea provine din limba engleză, de la cuvântul "bully", care semnifică "bătăuș".

CITEȘTE AICI: Ce faci cu un copil adolescent pe care nu îl poți stăpâni! Sfaturi de la psihologi

"Profesorul diriginte trebuie să fie permanent conectat cu ei"

Fenomenul se manifestă sub mai multe forme: bullying verbal - precum porecle, înjurături, insulte, intimidări, amenințări; bullying fizic - exemplificat prin lovituri/bătăi, îmbrânceli, înghionteli, scuipături, piedici; bullying social, cum ar fi zvonuri, bârfe, minciuni, manipulări, denigrări, glume și ironii realizate cu intenția de a batjocori și umili, a exclude o persoană dintr-un grup, a forța o persoană să facă un lucru împotriva voinței. Cyberbullying-ul constă în manifestarea de comportamente agresive prin intermediul tehnologiei informației, cum ar fi transmiterea de mesaje jignitoare sau amenințătoare pe internet sau pe telefonul mobil.

De la elevul Alexandru Manda, liderul elevilor constănțeni, am aflat că la asociație s-au plâns destui elevi de acest fenomen.

"Bullying-ul este o problemă reală a sistemului de învățământ românesc. O cauză principală consider că este lipsa culturii civice, elevii neînvățând în școală să aibă o conduită care să fie în asentimentul principiilor care stau la baza legii. Ca o consecință a bullyingului, mulți dintre elevii care se află în postura de persoană agresată ajung să abandoneze școala", a mai adăugat același elev. 


La Casa Corpului Didactic, a avut loc, recent, un curs chiar pe tema conflictelor în școală și a negocierilor, al cărui mediator a fost prof. Gina Tone. Am încercat să aflăm ce soluții există pentru acest fenomen care riscă să capete amploare.

"Din păcate, acest gen de conflicte conduce la o criză a elevului-victimă. Esențială este comunicarea deschisă cu familia, părinții fiind, teoretic, primii receptori ai problemelor. Din păcate, există părinți hiperprotectori, care refuză să accepte că elevul-problemă este chiar copilul lor. Este esențială identificarea barierelor de comunicare, să știm să ne exprimăm, deopotrivă, și emoțiile și supărările, fără a ne fi teamă, fără să ridicăm tonul. Profesorul diriginte trebuie să fie permanent conectat cu elevii, să nu intre impasibili la ore. Noi trebuie să fim atenți și tactul pedagogic să fie liantul. Elevii să ne perceapă deschiși către problemele lor", a mai adăugat prof. Tone.

"Nu vor să fie considerați «pârâcioși»"

"Da, ca diriginte, m-am confruntat la un moment dat cu o astfel de manifestare", ne declara, ieri, prof. Corina Cușa, diriginte la o clasă de-a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 7 "Remus Opreanu".

"În momentul în care un părinte mi-a sesizat situația, mi-am convocat elevii și le-am adus-o la cunoștință, fără să precizez numele copiilor implicați. Am aflat că mulți dintre ei știau - din mediul online, bineînțeles - despre ce și despre cine este vorba. Adolescenții nu spun de la început nici părinților, nici dirigintelui ce se întâmplă, pentru că nu vor să fie considerați «pârâcioși" și vor să-și rezolve singuri problemele. Am constatat că, în primă instanță, nimeni nu a apreciat fapta ca fiind gravă, considerând-o o glumă, o joacă amuzantă.

În momentul în care le-am prezentat aceeași situație, provocându-i la un joc de imaginație și punându-i pe fiecare dintre ei într-o situație identică sau asemănătoare, percepția asupra faptei s-a schimbat radical. Atunci au con-știentizat nu doar gravitatea actului săvârșit de elevul-agresor, ci și suferința elevului-victimă și, mai mult, gravitatea faptului că, prin tăcere și non-reacție, au devenit părtași la această suferință", a conchis același diriginte.

Așadar, un rol esențial în acest gen periculos de violență îl au părinții. Așteptăm pe site-ul www.cugetliber.ro opiniile dvs. legate de agresiunea sub forma mesajelor. 


Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
adevar
13 noiembrie 2015
adevar

Cititi toate cartile mergeti la ore si ajungeti direct in trafic de femei

adevar
13 noiembrie 2015
adevar

Felicitari pentru doliu national

zoro
13 noiembrie 2015
te-ai trezit dereglatule ?

Aberațiile pe care le tot scoți din tine tot în categoria bulling se încadrează, tocmai ți s-a spus. Ia o pastilă și nani-nani, poate când te trezești te simți mai bine.

Solutia
13 noiembrie 2015
Pentru doamna director Stan Mihaela

ABUZ IN FUNCTIE, FRAUDA LA EXAMEN NATIONAL, FALS IN DOCUMENTE SCOLARE - sunt doar 3 din infractiunile cu care se poate ajunge in instanta! Cadrele didactice de la scoala 28 au fost prea indulgente cu dumneavoastra, doamna director! Au parcurs etapele ierarhice, au avut decenta de a face doar memorii si ceva mediatizare in cazul dumneavoastra. AMENINTAREA CADRELOR DIDACTICE SI INTENTIA DE A FRAUDA UMATOAREA EVALUARE NATIONALA reprezinta de asemenea infractiuni. Doar tupeul si sprijinul politic va mai mana in 'lupta", dar instanta isi va spune cuvantul. Instanta, scandal de presa, demiterea sau demisia? Alegerea va apartine. Cu cat veti decide mai repede, cu atat va fi mai bine, pentru toata lumea.

oarecare
13 noiembrie 2015
alerta

Cred ca nu se stie ce inseamna alerta de gradul zero.

cici
13 noiembrie 2015
asa este

Fiecare cu ce-l doare... Bai amortitelor voi chiar nu vedeti despre ce e vorba in articol?

ne doare
13 noiembrie 2015
rau! Si pe tine te-ar durea...

Ti se pare ca directorii abuzivi nu ar fi o AMENINTARE pentru scolile constantene? Ceea ce face doamna de mai sus e o forma de agresiune foaaarte grava! Daca ai cunoaste-o, ai fi de acord cu noi 100%!

La multi ani
13 noiembrie 2015
sugestie

La multi ani,doamna,sa fiti sanatoasa sa scrieti in continuare memorii!!!

adevar va spun
13 noiembrie 2015
...

nu le mai dati telefoane la scoala si pana la varsta de 18 ani o sa vedeti ca vor fi in siguranta

lol lol-a
13 noiembrie 2015
ah elevii!

sa ne intoarcem la fostele manuale scolare, la notele pe merit, la examene la facultate fara dosar de medii, etc analfabetismul e in crestere desi au diplome ...!

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Joi, 05 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Abandonul școlar, încotro?
Pagina a fost generata in 0.4928 secunde