Ajunul Bobotezei! 170.000 de sticle cu apă sfințită ajung la constănțeni

240
1
Ajunul Bobotezei! 170.000 de sticle cu apă sfințită ajung la constănțeni - 170000-1483547695.jpg

Articole de la același autor

Astăzi, în Ajunul Bobotezei, de la ora 5.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, după care, de la ora 7.30, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfințită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 170.000 de PET-uri ce vor fi pregătite pentru credincioșii constănțeni. 


În jurul orei 11, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde va oferi angajaților și deținuților sticluțe cu aghiazmă și va rosti un cuvânt de învățătură, ca apoi, de la ora 14, să poposească la schitul "Prodromița", situat lângă localitatea Hârșova, ce are ca hram secundar "Botezul Domnului". 


De aici, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu preoții și credincioșii, va merge în procesiune la malul Dunării, în zona Căpităniei Hârșova, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire Mare a apei. Apoi, ierarhul va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși. 


Slujba Aghiazmei Mari 
Inițial, slujba Aghiazmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. De aici, s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despre importanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi la Botez. 


Slujba Aghiazmei Mari este mai dezvoltată și mai solemnă decât la Aghiazma mică, iar cântările și rugăciunile din cursul ei pomenesc și proslăvesc îndeosebi Botezul Domnului în apele Iordanului. 


Elementul central este o mare și frumoasă rugăciune de sfințire a apei, adresată Sfintei Treimi ("Treime mai presus de fire..."), alcătuire a Patriarhului Sofronie al Ierusalimului, pe la anii 634-638. Rugăciunea conține o dublă invocare întreită a Duhului Sfânt (de 2 ori câte 3), pentru a se sfinți apa. 


În acest fel, preînchipuim coborârea în Iordan a celor două firi ale Mântuitorului (Dumnezeu și Om), precum și arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. 


La finalul slujbei, preotul slujitor afundă de trei ori crucea și busuiocul în apă cântând troparul praznicului: "În Iordan botezându-te Tu Doamne ...". 


Comentează știrea

ÎPSșiF,viitor P
5 ianuarie 2017
Apă chioară

Cât de prost poți să fii să te duci să te calci în picioare ca animalele pentru o sticlă cu apă chioară de la robinet, chipurile sfințită de un impostor și viitor pușcăriaș ?! Se zice că dacă bei apă sfințită te cureți de păcate ! Dacă furi te scapă de pușcărie ?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Decembrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Alimente dăruite pentru masa de Crăciun
Pagina a fost generata in 0.4847 secunde