Afacerea "Banchetul". Temă pentru acasă pentru DNA, ANAF și Poliția Economică

3830
7
Afacerea

Articole de la același autor

Nu peste mult timp, se împlinesc 24 de ore de când părintele unui elev al Liceului "Ovidius" a trimis o sesizare pe adresa redacției, prin care semnala tensiunile create în rândul elevilor, al profesorilor și al părinților, subiectul fiind banchetul claselor a XII-a. 


Aceste 24 de ore au fost foarte interesante. Noi, ca jurnaliști, ne-am îndeplinit misiunea, aceea de a asculta toate părțile implicate și de a le publica prompt punctele de vedere, fără să fim avocații nimănui. 


Concomitent, am început să primim și alt gen de mesaje, iar cele care mi-au atras atenția și pe care le propun în dezbatere publică se referă la legalitatea derulării unor asemenea afaceri. Pentru că este chiar o mare afacere. 


Și dau exemplul Liceului "Ovidius": 6 clase x 30 elevi (medie aproximativă) x 440 (380+60) lei = 79.000 lei. Aproximativ 17.000 de euro. De la o singură unitate, pentru un singur eveniment, o singură seară. Deci, se merită să intri în competiție și să încerci, prin orice mijloace, să fii cel ales, învingătorul. 


Spuneam că am primit fel de fel de mesaje, în care sunt invocate combinații cu firme organizatoare, cu fotografi, dar mai ales acuze de evaziune fiscală. 


"Balul de pe 30 noiembrie, din Clubul Luv, care este făcut de un elev de la Carol pentru Colegiul Regina Maria, cine îl autorizează? Sunt șase firme fantomă în oraș care organizează baluri și banchete. Nu fiscalizează bilete, nu taie facturi, chitanțe", scrie un constănțean. 


"Firmele astea care organizează fac cea mai mare evaziune fiscală, dau chitanțe false și nu înregistrează nimic. Când se fac verificări?", întreabă un cititor care se semnează Cristi. 


"Știu cum se face. Se ia una bucată director autoritar (sau influențabil), se tips-uiește $$ sănătos, se amăgește $$ (după caz) o mică gașcă de elevi naivi și rețeta e gata. După pregătirea asta, pot veni cu ce preț vreau eu... Copiii or să-l înghită, părinții or să-l plătească, evenimentul o să fie haos, ei or să uite... Cu generația următoare repetăm rețeta", explică Domenico. 


XXX 


Ce îi sfătuiesc pe elevi și părinți. În orice situație, nu numai în cea de față, pentru orice plată, solicitați factură și chitanță. Dând banii fără acte, contribuiți, în aceeași măsură, la evaziunea fiscală și poate că sunteți chiar mai vinovați decât cel ce încasează. 


Pe de altă parte, o vorbă din bătrâni spune că nu iese fum fără foc. O fi și vreo sămânță de adevăr, însă avem instituții abilitate să facă investigații. Pornind de la tensiunile create în jurul evenimentului de la Liceul "Ovidius", Poliția Economică, ANAF și chiar DNA ar putea intra pe fir, să verifice legalitatea acestor afaceri. Repet, sumele sunt impresionante. 17.000 de euro de unitate. 10 unități - 170.000 de euro. 100 de unități (că doar banchete și festivități sunt organizate în tot județul!) - 1,7 milioane de euro. Deci, se cam învârt bani. Câți oare sunt fiscalizați? Doar instituțiile de control ale statului pot face lumină în acest caz. 






Comentează știrea

Parinte
10 noiembrie 2017
Banchet a VIII a

Dar ce-ar fi sa verificati si organizatorii impreuna cu cei care fac "lobby" - referindu-ma la profii care influenteaza (a se citi conditioneaza) copii cu privire la alegerea "locatiei" si a organizatorului ... in special profii care-si mediteaza elevii de la clasa ... parintii acestor elevi avand rol de răspândaci.

Andrei Tudose
10 noiembrie 2017
Nu stiti ce vorbiti

1 mil 700 de euro ? :)) bai jurnalistilor,pai voi nu scadeti si mancarea,bautura,fotografi,tort s.a.m.d. ? Si de unde 100 de unitati? le punem si palea de la Ciocarlia sau Seimeni ? asa foame sa fi ?

parinte prost
10 noiembrie 2017
analfabeto

copiii cu 3 de i,idioato,mai bine dute si tu la meditatii cu cretinu ala de copil al tau inainte sa iti dai cu parerea

Răspuns la: Banchet a VIII a
Adăugat de : Parinte, 10 noiembrie 2017
Dar ce-ar fi sa verificati si organizatorii impreuna cu cei care fac "lobby" - referindu-ma la profii care influenteaza (a se citi conditioneaza)...
andrei tudose
10 noiembrie 2017
raspuns

nu neg,nu sun in cunostinta de cauza ca sa pot sa va raspund,insa problema e ca din toata aceasta ecuatie sufera copiii,ba mai mult BAC-ul pica pe locul 2... trist !

RELU
18 noiembrie 2017
NUNTI

ASTA ESTE NUMAI VARFUL ICEBERG-ULUI....VA ROG SA SCRIETI AICI SOCRII MICI,MARI,MIRESE SI GINERICI ...CATI ATI PRIMIT FACTURI DIMINEATA SAU ZIUA URMATOARE DE LA SEFII DE RESTAURANTE UNDE ATI AVUT NUNTA ....????

costica
18 noiembrie 2017
operator pc

Oferta extrem de serioasa !Cautam oameni pasionati care doresc sa lucreze pe Internet, part-time sau ca un al doilea loc de munca. Salariu 200 eur. Garantam prin contract plata salariului. Metode de lucru si dovezi de seriozitate dupa primirea codului de reprezentant. Rugam seriozitate maxima ! Detalii numai la email pacurarucostica1963@gmail com

Tomitan
19 noiembrie 2017
Urîte jocuri; și fanarioate obiceiuri.

Domnule jurnalist, faci jocuri urîte, în sensul distragerii ateiilor social-economice. Mai ales ca soț de profesoară. În loc de a vorbări pe seama unor astfel de "jecmăniri" ale Bugetuli Național, un giornalist adevărat - și o gazetă pe măsură, cu istorie (adică, de când s-a născut, din ''44, spre Toamnă), pe măsură -, ar anchieta "afacerile" de zeci și sute de milioane (evro), bre. Vă țin șalele. Învățământul reprezintă, în realitate, vertebra - ca și Sănătate, de altfel - cu adevărat viabilă și sănătoasă în neocapitalismului liberal contemporan al rumînilor. Punctum.

Pagina a fost generata in 1.1892 secunde