Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, tradițiile și semnificațiile sărbătorii

300
Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, tradițiile și semnificațiile sărbătorii - rugaciuneacaresespunedesfantamar-1597473054.jpg

Articole recomandate

Creștinii marchează la 15 august Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an, când, potrivit tradiției Bisericii, Maica Domnului a fost înălțată la Cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos. De această zi se leagă multe tradiții, obiceiuri și superstiții.


Gradul înalt de cinstire acordată Maicii Domnului în cultul ortodox se vede și din numărul mare al sărbătorilor închinate prăznuirii ei. Pe când sfinții ceilalți sunt, de regulă, pomeniți o singură dată pe an, și anume în ziua adormirii lor,  Sfânta Fecioară Maria este celebrată, în mod special, de mai multe ori în cursul anului bisericesc, prin praznice care cinstesc nu numai adormirea sau trecerea ei la cele veșnice, ci și nașterea, dar și  unele minuni săvârșite prin puterea ei, după plecarea din viața aceasta, potrivit Digi24.


Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deși mărturii despre existența ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscând de atunci o foarte mare dezvoltare.


Locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalim, Orașul Sfânt, unde se păstrează până astăzi, în apropierea Grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului și biserica zidită pe acest mormânt. În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa.


Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la Cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7818 secunde