Academicianul Nichifor Crainic, comemorat la Curtea Brâncovenească

144
Academicianul Nichifor Crainic, comemorat la Curtea Brâncovenească - nichiforcrainic-1520873752.jpg

Articole de la același autor

Sub patronajul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Facultatea de Teologie a Universității "Ovidius" din Constanța (FTUOC), în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare "Dumitru Stăniloae" al Universității "Valahia" din Târgoviște (CCSIDSUVT) și Colegiul "Sfinții Martiri Brâncoveni" din Constanța, organizează miercuri, 14 martie, conferința națională "Acad.Prof. Nichifor Crainic (1889-1972), Mare Gânditor și Mărturisitor pentru neamul românesc și pentru credința ortodoxă", începând cu orele 17.00, la Curtea Brâncovenească, strada Vasile Lupu nr. 43-45 din Constanța.


Conferențiază: drd. Florin Duțu, autorul cărții "Mărturii din închisoare" (1947-1962).
Evenimentul cultural-științific se înscrie în seria manifestărilor ce își propun aducerea în memoria tinerilor a personalităților marcante ale poporului român, repere morale și profiluri culturale de înaltă ținută, modele autentice și mereu actuale. Dimensiunea creștină a Academicianului Nichifor Crainic, teolog, poet și filosof deopotrivă, poate fi decriptată pornind de la memorabila sa declarație din ziua de 31 Mai 1947, în fața anchetatorilor comuniști-atei și NKVD-iști, după trei ani de amară și tristă pribegie prin meleagurile țării sale: "Am visat țării mele un tineret creștin!".
Cu această ocazie, cei prezenți vor putea să afle, prin intermediul unei prezentări documentate și inedite, despre misionarismul de excepție al credinței creștine pe care Marele Gânditor Nichifor Crainic l-a desfășurat în rândul intelectualilor români, promovând o teologie densă însă eliberată de clișee stereotipe, filtrată, după cum remarca vrednicul de pomenire Părinte Dumitru Stăniloae, prin "intimitatea sufletească a teologului. Prin Nichifor Crainic s-a săvârșit o adevărată restaurare a teologiei românești în duhul ortodox". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1366 secunde