Academia Română atrage atenția asupra pericolului reducerii orelor de limba română

394
5
Academia Română atrage atenția asupra pericolului reducerii orelor de limba română - academiaromana-1454951354.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Academiei Române consideră periculoasă reducerea orelor de limba română și eliminarea orei de latină la gimnaziu, măsuri propuse de Ministerul Educației pentru noul plan-cadru pentru clasele V-VIII. Aceștia solicită minis-trului Adrian Curaj să reanalizeze cele trei variante ale planului.


"Academia Română a luat act cu îngrijorare de propunerile formulate în cadrul celor trei variante ale planului-cadru pentru învățământul gimnazial din România de către Institutul de Științe ale Educației și care se află acum în dezbatere publică", se arată într-un punct de vedere adresat ministrului Educației și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, de către Biroul Prezidiului Academiei Române, format din academicienii Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, Cristian Hera, Bogdan Simionescu, Alexandru Surdu și Victor Spinei, vicepreședinți ai Academiei Române, și Victor Voicu, secretarul general al Academiei.


Potrivit conducerii Academiei Române, "subiectul major care îngrijorează mediul academic și care se regăsește la nivelul tuturor celor trei variante, nelăsând nicio posibilitate de opțiune profesorilor, este reducerea numărului de ore, până la dispariția din programă, la discipline fundamentale de studiu, menite să formeze atât cultura generală, cât și conștiința istorică și identitară a noilor generații. Astfel, măsurile propuse de Institutul de Științe ale Educației anunță: dispariția singurei ore de limba latină în gimnaziu, la clasa a VIII-a, amputarea unei ore de limba și literatura română la clasele a V-a și a VI-a și diminuarea drastică a numărului de ore de istorie, oricum insuficiente în urma reducerilor impuse de ultimul plan-cadru din 2001", mai precizează reprezentanții Academiei Române.


Comentează știrea

Academia Romana
9 februarie 2016
are dreptate!

Daca copii stau pe internet si nu le mai place sa citeasca, macar sa-i invatam la scoala sa vorbeasca si sa scrie corect romaneste, si sa stie cine au fost domnitorii din istoria neamului! E putin probabil ca singuri, de capul lor, elevii ar avea vreo mare dorinta sa faca exercitii de gramatica sau sa citeasca despre Mihai Viteazul sau Alexandru Ioan Cuza!

CORECTURA
9 februarie 2016
LA COMENTARIUL ANTERIOR

Am scris "copiii" cu 2 i? Iertare, doar am facut limba romana la scoala, dar mi-a scapat!

Oarecare
9 februarie 2016
Limba romana

Sunt prea multe ore de Limba si literatura romana. Copiii vin la scoala, in clasa I stiu sa vorbeasca Limba romana. Cinci ore pe saptamana inseamna 5x36 saptamani= 180 ore pe an x 12 ani=2160 ore. Enorm de multe si majoritatea sunt analfabeti. Va rog sa ma scuzati domnilor profesori de Limba romana dar nu sunteti eficienti.

PROF
9 februarie 2016
ALTE DISCIPLINE?

Ei, nu exagerati! Nu sunt majoritatea analfabeti! Cu ce materii propuneti sa fie inlocuite orele acestea 'in plus' de limba romana?

x
15 februarie 2016
Modificare

Problema la materia Limba si literatura romana este alta. Cartile sun concepute total gresit.In fiecare an fac cate un pic din substantiv, un pic din verb, un pic din toate... Pana in anul urmator, cand fac acelasi lucru. Nu se insista pe ceva mai mult de 1, 2 ore. Sa faca analize peste analize gramaticale pana le intra in cap. La literatura la fel: definitia fabulei , o argumentare la fabula, o tema acasa si gata .Trecem la schita. De ce nu stiu elevii de Scrisoarea a III a de Eminescu? Ar fi trebuit s-o studieze in clasa a -7- a. Dar elevilor nu li s-a cerut. Manualul este aproape inexistent. Se lucreaza pe culegere. La Evaluarea Nationala nu li se cere sa stie de Eminescu sau Creanga. Ei trebuie sa stie sa argumenteze apartenenta la epic, la specia fabula, nuvela, schita.La liric , sa argumenteze la pastel;opinie despre anumite versuri, semnificatia titlului. O uriasa greseala este importanta acelui 25% din media claselor 5-8 la Evaluarea Nationala.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3925 secunde