"A fi membru în sindicatul învățământ, cel puțin în Constanța, a ajuns o mare tâmpenie"

585
Cele trei federații sindicale din învățământul preuniversitar i-au transmis o scrisoare comună ministrului Educației, Remus Pricopie, prin care îi solicită acestuia modificarea Legii Educației și o serie de alte măsuri care "se impun în regim de urgență".


În ceea ce privește Legea Edu-cației Naționale, sindicaliștii solicită modificarea nivelurilor sistemului de învățământ preuniversitar prin trecerea clasei pregătitoare de la învățământul primar la cel preșcolar și menținerea clasei a XI-a la liceu. Totodată, sindicaliștii susțin reînființarea școlilor profe-sionale.

De asemenea, federațiile sindicale doresc modificarea componenței consiliului de administrație al unităților de învățământ, astfel încât ponderea personalului didactic și personalului de conducere din unitate să constituie o majoritate simplă.

Celelalte solicitări sunt deja arhicunoscute, precum consacrarea dreptului personalului didactic auxiliar de a beneficia de decontarea cheltuielilor de navetă, reintroducerea dispoziției referitoare la reducerea normei didactice de predare pentru cadrele didactice cu gradul didactic I și peste 25 de ani vechime în învățământ, fără diminuarea salariului, reintroducerea dreptului personalului didactic de fi pensionat la cerere, cu cinci ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislația pensiilor, renunțarea la finanțarea "per elev" în învățământul preuniversitar de stat și reintroducerea recunoașterii ca vechime la catedră a perioadelor de concedii fără plată pentru personalul didactic, care din proprie inițiativă solicită să se specializeze sau să participe la cercetare științifică în țară sau în străinătate. Și lista continuă cu zeci de alte solicitări de-acum "tocite" și în a căror rezolvare nu mai speră milioanele de cadre didactice ale României.

Ca dovadă, stând de vorbă cu câteva cadre didactice constăn-țene, am constatat că toată această tevatură este, în opinia lor, doar o furtună într-un pahar cu apă și că nu fac altceva decât să-și justifice cel mult salariile pe care le încasează acolo la vârful sindicatului.

"Deja a fi membru în sindicatul învățământ, cel puțin în Constanța, a ajuns o mare tâmpenie, pentru că țara asta nu mai oferă nimic dascălilor generațiilor viitoare. Doar ni se cer din ce în ce mai multe hârtii de completat și ni se atribuie noi și noi răspunderi", declara ieri un profesor cunoscut al Constanței, vizibil marcat de prevestirile sumbre pentru anul 2013 la capitolul dări către stat.

Revenind la scrisoarea sindicaliștilor, aceștia mai afirmă că ignorarea, în continuare, a problemelor grave semnalate poate conduce în perioada imediat următoare la declanșarea unor acțiuni de protest din partea salariaților din învățământul preuniversitar de stat. Hai s-o vedem și pe asta, într-un 2013 anunțat de austeritate maximă!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Se modifică admiterea la Medicină
Sâmbătă, 01 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Școala începe pe 17 septembrie
Pagina a fost generata in 0.7256 secunde