"Undă verde"! Cum salvăm clădirile istorice ale Constanței

de Andreea PERHAIȚĂ Luni, 07 Septembrie 2015 2345
Piața Ovidiu, strada Ștefan cel Mare, bulevardul Ferdinand, peste tot pe unde întorci ochii în Constanța dai peste o clădire ce deapănă istoria bătrânului oraș. Din păcate, puține, foarte puține își mai păstrează strălucirea de odinioară, majoritatea căzând pradă unor proprietari mult prea egoiști, care le-au văzut doar ca pe un mod de a face bani și nu de a face parte din istorie.

Pe o piață imobiliară instabilă, unde clădirile vechi sunt privite ca niște „gropi” în care trebuie băgați foarte mulți bani, puțini sunt dispuși să investească în astfel de imobile și să le redea peisajului urban. Unii nu își permit nici măcar să le dea un var și să le schimbe geamurile sparte, alții le-au scos la vânzare, dar cer niște prețuri care descurajează orice investitor.

Autoritățile locale au dat startul la reabilitarea zonei istorice și promit că, în curând, vor demara ample proiecte de reabilitare a unor imobile vechi, istorice. Încă de când au început lucrările în Peninsulă, viceprimarul de atunci, actual primar interimar, Decebal Făgădău, se arăta optimist și spunea că se așteaptă la investiții masive în această zonă istorică. Mai mult decât atât, declara că, pentru proprietarii de clădiri vechi care nu iau măsuri pentru a le renova, Primăria Constanța nu va da dovadă de toleranță. Anticipa chiar că vor căuta să facă presiuni asupra proprietarilor care-și lasă imobilele în paragină, cu scopul de a-i determina fie să le refacă, fie să le scoată la vânzare.

Iată că, acum, autoritățile locale ar putea avea și cadrul legal prin care pot să facă aceste demersuri asupra proprietarilor. În noul Cod Fiscal, ar putea fi introdusă suprataxarea terenurilor și clădirilor lăsate în paragină. Practic, în proiectul legislativ va fi introdusă o prevedere care le dă posibilitatea consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri și pe teren cu până la 500 la sută pentru clădirile și terenurile situate în intravilan și neîngrijite. Măsura a fost propusă de Asociația Municipiilor din România, la solicitarea reprezentanților autorităților locale. Criteriile de încadrare a clădirilor în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite, precum și procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea Consiliului Local. Clădirile și terenurile încadrate în această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Atenție la reabilitări!

Atenție, însă! Presați de un impozit de cinci ori mai mare decât plăteau până acum, unii proprietari ar putea să facă renovări doar de ochii lumii și ai primăriei… Multe clădiri vechi și cu însemnătate istorică au fost deja aproape distruse de proprietari care au vrut să le aducă „îmbunătățiri”.

Arhitectul Radu Cornescu atrage atenția că instituțiile locale ar trebui să se implice mai mult în definirea și păstrarea peisajului urban.

„Proprietarii sau locatarii au adăugat etaje, au închis balcoanele, au vopsit în toate culorile sau în culori țipătoare. Cel mai rău este că, din cauza termoizolației, dispar elemente, forme, dispare arhitectura inițială”, a mai spus specialistul. 

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Constanța focus

Ultima oră

Titlurile zilei