FOTO. Cum a devenit o ruină a Constanței una din cele mai grandioase fântâni din lume

6305
34

Articole de la același autor

Constanța se poate considera un oraș privilegiat, așezat chiar pe malul mării, cu o istorie veche și interesantă. Fiecare străduță spune, parcă, o poveste sau trezește o amintire. Puțini știu însă că, în zona Stadionului, orașul adăpostește cea mai mare fântână arteziană din Europa. Este o construcție uriașă, ascunsă, însă, pe de o parte, de blocurile turn, iar pe cealaltă parte de terenurile părăsite dimprejurul stadionului. 


Așezată pe un platou, chiar în imediata apropiere a stadionului, edificiul, su-pranumit, Fântâna dragonului, are 41 de metri lungime și 17 metri lățime. Nu mai este funcțională de ani buni, singurii care s-au bucurat de ea fiind artiștii de graffitti, care au pictat-o cum s-au priceput ei mai bine. Deși odinioară grandioasă, impunătoare, fântâna este acum doar o baltă cu apă murdară. Instalația nu mai există, iar multe din detaliile arhitecturale au dispărut sau au fost distruse de vreme. 


A devenit loc de joacă 
Monumentul a fost construit în anii de comunism, dar nu a funcționat aproape deloc. În mod normal, ea are patru bazine, așezate în trepte. Cel mai înalt ajunge la nivelul etajelor blocurilor din imediata apropiere. Cel de-al doilea bazin este "păzit" de trei delfini ce seamănă mai mult a dragoni. Cel de-al treilea bazin este folosit ca alee pietonală și a fost pavat recent, iar cel de-al treilea a fost transformat în spațiu de joacă pentru copii. Este clar că fântâna nu va mai fi funcțională, prea curând. Autoritățile locale nu au inclus deocamdată fântâna în prioritățile municipiului pentru anul acesta, mai ales că in-vestițiile ar trebui să fie destul de consistente. 


Imposibil de pus în funcțiune 
Mai mult decât atât, se pare că este imposibil de pus în funcțiune. Potrivit reprezentanților Serviciului de Dotări Urbane din cadrul Primăriei Constanța, fântâna este prea aproape de blocuri și toată apa ar fi aruncată în casele oamenilor. "Fântâna nu este funcțională, pentru că jeturile de apă ajung la nivelul blocurilor. În plus, nu mai există sistemul propriu-zis", a explicat Cristina Itoafă, șeful Serviciului de Dotări Urbane. Practic, Fântâna Dragonului va rămâne, pentru totdeauna, doar o piesă de mobilier urban al Constanței. Cu puțin noroc, ar putea fi măcar curățată și renovată, la un moment dat. Constănțenii care locuiesc în zonă s-au obișnuit cu peisajul, dar speră ca, în viitor, tot platoul să fie amenajat și transformat în parc. 


"Este o construcție ciudată. Nu este vizibilă de la șosea, dar oamenii din blocurile de aici ies cu copiii pe platou, au locul de joacă, așa că nu ar strica să se ocupe autoritățile puțin și de ea", ne-a spus Mihai Socol, care locuiește chiar într-unul din blocurile de vizavi de fântână.


Comentează știrea

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
sever
26 ianuarie 2015
ceimai, ceimai

daca fantana asta de un design infantil, dintr-un calcar de doi lei este "una din cele mai grandioase din lume" ,cea de la Trocadero este cea mai grandioasa din univers. sa pastram, totusi, proportia. nu ar fi de mirare sa aflam intro zi ca noi romanii l-am creat pe Dumnezeu.

DODO
26 ianuarie 2015
nota de plata a prostiei

,,Specialisti,, ca Sever de mai sus au dus la pierderea a multor embleme ale Constantei. Daca nu are beculete si nu-i spoita cu lavabil nu-i frumoasa ! Mi-e mila de tine Sever ! dar tu nu esti vinovat,ci sistemul cultural romanesc care ne .manelizeaza fara sa simtim. Nu-i mareata ,dar daca ai fi intrebat un arhitect sau artist plastic te-ar fi luminat. Fintina a facut parte ( constantenii vero isi amintesc ) dintr-un parc foarte frumos si maricel.Nu stiu daca mai exista fotografii (poate ne ajuta Perhaita) Lauazele care conduceau orasul au decis,in disperarea lor sa faca aici blocuri,astfel fintina a fost sugrumata si stearsa din ochii oamenilor,in loc sa fie incadrata intr-o noua amenajare peisagistica.Aceiasi oameni( tip Sever) care au secat lacul de la Perla- Mamaia alt simbol al statiunii. Ar fi pacat sa fie distrusa pentru atit nu este greu sa se regindeasca forma jeturilor de apa,astfel incit sa nu deranjeze.Daca vrem,se poate.

gabi
26 ianuarie 2015
fantana sau putz

Ce fantana ai tu ma la Trocadero... aia din Mega Image??

Răspuns la: ceimai, ceimai
Adăugat de : sever, 26 ianuarie 2015
daca fantana asta de un design infantil, dintr-un calcar de doi lei este "una din cele mai grandioase din lume" ,cea de la Trocadero este cea mai...
Cuauhtemoc cel Mare,năpotul lui Montezuma
26 ianuarie 2015
Atentie ! Urme de Chupacabra

Dupa aspect,pare a fi o constructie din orasul meu natal,Tenochtitlan.Monumentul arata mult mai bine pana la invazia pesedeilor.In tot cazul,va dau un sfat.Sa nu va plimbati noaptea pe acolo.Unii spun ca fantana este bantuita.Eu am vazut un Chupacabra,animal misterios cu spini pe spinare, cu un cap oval cu maxilare proeminente, ochi mari de culoare roșie, gură mică cu colți ascuțiți, corp acoperit cu blană păroasă deasă, mâini cu trei degete dotate cu gheare.Iti cere carnetul de partid.Daca esti pesedist sau lucrezi la primarie,te prepara la gratar.Aveti grija.

adi
26 ianuarie 2015
Sub acoperire

Cred ca cel de la punctul 1 este de fapt "prima leguma a orasului", undercover. Se explica astfel "grija" si cunostiintele pentru vechile monumente ale orasului, ca sa nu mai vorbim despre gusturile sale actuale...ce globalizare, fratilor ? traiasca manelizarea !

dan
26 ianuarie 2015
mega image, huh?

Trocadero din Paris, monser...

Răspuns la: fantana sau putz
Adăugat de : gabi, 26 ianuarie 2015
Ce fantana ai tu ma la Trocadero... aia din Mega Image??
Lică Sămădăul
26 ianuarie 2015
Fantana Blanduziei

Ce spuneti Doamna Perhaita? Ca "Autoritățile locale nu au inclus deocamdată fântâna în prioritățile municipiului pentru anul acesta,"? Stati linistita Doamna. ca nu e chiar asa! Nimic nu e ceea ce pare. Poate ca in mod deliberat nu a fost inclusa, pentru a se degrada, apoi pentru a exista un motiv serios de demolare, si in final pentru a se construi ceva in locul respectiv. Ce ziceti domnu' Primar? Ce ziceti de un bloc asa cam de 15-20 de etaje si cu 3-4 locuri de parcare (nu mai multe ca v-ar sari in cap alti constanteni ce ar deveni brusc invidiosi). Sau daca nu, nenea Teodosie! Ce zici Parinte, n-ar merge asa o biserica, cu casa mortuara alaturi? Nu de alta dar am vazut ca se poarta prin Constanta. Numai ca de data asta ar fi de bun augur. Ia ganditi-va cum ar intra lumea (adica fanii infocati) sa se inchine si sa lase acolo un ban inainte sa mearga la meci. Valuri valuri. Si sa vedeti cum in maxim 2 ani Farul va renaste ca pasarea Phoenix, si va castiga Europa League.

Lică Sămădăul
26 ianuarie 2015
Pentru DODO (lacul Perla- Mamaia)

In comentariul postat de dv., faceti vorbire despre lacul secat de la Perla- Mamaia. Care avea in mijloc o statuie ce reprezenta o foca, as adauga eu. Spunea cineva in urma cu ceva timp ca in locul acelui lac se va construi o biserica. Zilele trecute am dat p-acolo, si intr-adevar asa e. Crucea de lemn indicand constructia viitoare a bisericii, e deja pusa. Glumind amar, singura utilitate a acesteia, o vad astfel: Tinerii teribilisti, dupa ce vor iesi beti crita din cluburi, inainte de a se urca la volan, vor trece pe la biserica si se vor ruga sa nu-i prinda Politia Rutiera.

Răspuns la: nota de plata a prostiei
Adăugat de : DODO, 26 ianuarie 2015
,,Specialisti,, ca Sever de mai sus au dus la pierderea a multor embleme ale Constantei. Daca nu are beculete si nu-i spoita cu lavabil nu-i frumoasa...
Laviniu
6 februarie 2015
Operator online. Part time

Daca lucrezi, esti somer, pensionar, student, vrei si ai nevoie sa iti schimbi situatia financiara, vrei un job serios unde sa muncesti dar sa si castigi, ai gasit locul potrivit.O sansa deosebita pentru cei care vor sa lucreze ca operatori online, part-time (3 ore pe zi) si la domiciliu. Castiguri de 300 de dolari lunar! Sunt necesare doar cunostinte minime de utilizare a calculatorului si conexiune la Internet. Cereti mai multe detalii la email [email protected]

burdy
8 februarie 2015
Oferta lucru!

Oferta locuri de munca in toate localitatile! Veti descoperi ca tot mai multi oameni lucreaza cu noi, pentru ca le-am pus la dispozitie imediat dovada platii si contract legal! A inceput deja trimiterea castigurilor! Aceasta oferta NU e joc piramidal si NU e MLM! Munciti lejer, 3 ore pe zi, ca operator online, cu castiguri de 300 dolari lunar! Detalii va expediem dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2022 secunde