"Mama vrea să-mi vândă moștenirea ei de la tata!"

6642
1

Articole de la același autor

Vânzarea (cesiunea) unei moșteniri (art. 1399-art. 1401 Cod civil) este un contract prin care titularul unui drept succesoral înstrăinează cu titlu oneros acest drept altei persoane. Ea poate avea loc numai după deschiderea succesiunii.

"Nu cred că numele meu are vreo importanță, dar vreau să mă prezint: mă cheamă Dina Verguț, cu vârsta de 33 ani și am mare, mare nevoie de niște informații din partea dumneavoastră. Suntem doi frați, iar acum șapte luni, tatăl nostru ne-a părăsit. Eu am avut mare grijă de dânsul, am fost slăbiciunea lui. Înainte să-și dea sufletul, era și fratele meu de față, și mămica, ne-a spus ca să începem formalitățile, că el vrea să îmi treacă în proprietate casa în care locuia. Dar nimeni nu a avut chef de asta în momentele alea grele.
După ce a murit tata, mama mi-a spus că s-a hotărât să-mi vândă mie partea ei de moștenire de pe urma tatălui meu, nu știu cu câți bani, să fiu sinceră. Problema e că nu ne permitem, în momentul de față, să deschidem succesiunea la notar pentru ca mama să îmi treacă în proprietate partea ce îi revine ei ca moștenire.
În situația asta, mamei i-a spus cineva că poate să-mi vândă mie drepturile ei succesorale ca și cum mi-ar face contract de vânzare-cumpărare pe ceea ce i se cuvine ei, ca moștenitoare după tata, adică aș intra eu în proprietatea casei, iar fratele meu să rămână cu partea lui de casă.
Și ar mai fi o încurcătură: curtea are 380 metri pătrați de jur-împrejur și nu știm cum se poate împărți între moștenitori. În speranța că ați înțeles care este situația noastră, vă mulțumesc anticipat!".
v v v
După cum ne-a explicat consilierul juridic Carmen Gigică, potrivit Codului civil, vânzarea (cesiunea) unei moșteniri este un contract prin care titularul unui drept succesoral înstrăinează cu titlu oneros acest drept altei persoane. Printr-un act juridic oneros, părțile urmăresc să obțină fiecare de la cealaltă, ca echivalent, un folos patrimonial, oricare ar fi obiectul obligațiilor.
Atenție, însă, un asemenea demers poate avea loc numai după deschiderea succesiunii! Asta, din cauză că moștenirea nedeschisă nu poate fi înstrăinată nici chiar cu consimțământul persoanei despre a cărei moștenire este vorba (art. 702 și art. 965 Cod civil).
Vânzarea poate avea ca obiect fie moștenirea dobândită de vânzător, fie dreptul asupra unei universalități (patrimoniul persoanei decedate), dacă este singurul moștenitor, fie cota parte indiviză asupra universalității (moștenitor cu titlu universal). Dacă moștenitorul sau moștenitorii - în caz de pluralitate, înstrăinează drepturi determinate din moștenirea deschisă, se aplică regulile generale ale vânzării, nefiind vorba despre o moștenire, ci de drepturi asupra universalității.
Este bine să știți din start că cesiunea sau vânzarea de drepturi succesorale făcută de un moștenitor altui moștenitor se consideră a produce un efect declarativ, pentru că duce la lichidarea stării de indiviziune. Când această cesiune este făcută cu titlu gratuit, ea reprezintă o donație, deoarece cedentul este acela care transmite.
În termeni mai simpli, moștenirea deschisă și nelichidată poate fi înstrăinată, ceea ce înseamnă că întreaga cotă moștenită poate fi vândută înainte de dezbaterea succesiunii.

Comentează știrea

cristina lazar
15 noiembrie 2012
succesiune

Buna ziua! Va trimit acest mail in numele unei femei batrane, care nu are posibilitati materiale. In speta, femeia este vaduva, are doi copii majori, precum si foarte multe datorii. Asociatia de locatari a actionat-o in instanta si vrea sa-i vanda casa pentru a aoperi datoriile la intretinere. Pe langa acestea, dansa mai are si niste carduri de credit neacoperite. S-a gandit sa vanda casa pentru a putea sa-si acopere datoriile, insa unul dintre copii, ca si mostenitor al tatalui, nu vrea sa-si dea acordul. Va rog din suflet, dati-i o solutie, invatati-o ce trebuie sa faca pentru ca este intr-o situatie groaznica. Daca ajunge executata silit, nu se mai alege cu nimic. Si nici partile copiilor ei nu vor mai valora nimic. Mentionez ca succesiunea este facuta. In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat ! Cristina Lazar

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4999 secunde