Câtă mizerie! Gunoaiele, ca un "blestem" peste Constanța…

de Florica ZDRU Sâmbătă, 22 Octombrie 2011 2572
Până și malul Portului turistic Tomis nu a scăpat de acest... blestem care ne bântuie orașul, de ani de zile.

Mai mergeți pe jos, domnule primar Mazăre, împrăștiați-vă inspectorii pe străzi, verificați cum se face curățenia în oraș, dați amenzi pentru gunoaie și mai ales nu ocoliți Portul Tomis! Apoi, să ne spuneți și nouă dacă vă plac gunoaiele care urâțesc panorama superbă a zonei! - asta îi reco-mandă edilului șef constănțenii indignați că mizeria… are liber până și într-o zonă turistică atât de reprezentativă a Constanței, dar și a României.

Se știe că Portul Tomis este o zonă atractivă a orașului, prin amplasament și infrastructură oferind un potențial ridicat valori-ficării turismului nautic, activităților sportive și de agrement. Iar faptul că accesul din oraș în port este atât de ușor reprezintă un atu pentru ca localnicii să-l prefere. Ceea ce n-o să înțeleagă vreodată, atât vizitatorii, cât și oamenii care locuiesc în această parte a orașului este că nici măcar o zonă atât de splendidă a Constanței nu este scutită de „blestemul” gunoaielor.

„Eu sunt un împătimit al spor-turilor nautice, raliurilor…, lucruri care îi plac teribil și domnului pri-mar. M-am bucurat când am auzit că Portul Tomis o să fie o destinație importantă pentru navele de agrement care navighează de-a lungul litoralului nostru. Dar să nu uităm că acest port a fost și gazdă pentru ambarcațiuni din multe țări ale lumii și sigur o să mai fie. Și-atunci stau și mă întreb de ce, atâta vreme cât portul este curat, îngrijit, frumos, s-a făcut și o parcare deosebită, edilii nu văd cum arată malul portului, dinspre strada Callatis, de exemplu, care a ajuns rampă de gunoi pentru nesimțiții orașului. De care nimeni nu ne ajută să scăpăm. E nevoie de bani la bugetul local, dar nu se dau amenzi cui trebuie! De ce trebuie să ne dăm mereu cu stângu-n dreptu’? – se întreabă ing. Doru Mihai, a cărui soră locuiește în această parte a orașului, mai exact pe strada Callatis. De fiecare dată când se întâlnesc deschid acest subiect, a cărui rezolvare n-o întrevăd atâta vreme cât cei care trebuie să monitorizeze curățenia orașului nu par dispuși să taie „în carne vie și să dea amenzi drastice acelora care confundă domeniul public cu pubela de gunoi. Nu vreau să aud că n-au personal, le dăm noi pe tavă toate adresele unde sunt gunoaie, numai să facă ceva!”

„Nu există inspectori de zonă?“

„Chiar să fie așa de incompetenți cei din primărie, plătiți din banii noștri ca să ne asigure curățenia în oraș? Eu cred că sunt indiferenți. Vreau să le transmit că nu ne merităm această soartă și așteptăm să intervină măcar acolo unde le cerem noi!” – este semnalul Anei Coman. Femeia locuiește în zona peninsulară, are un nepot care adoră să se plimbe prin portul Tomis și mereu o întreabă cine tot aruncă gunoaie pe malul portului și, mai ales, de ce sunt lăsate acolo: „Zilele trecute a zărit un cadavru de pisică și de-atunci mi-a zis să nu-l mai aduc aici. Avem și noi o pisică și vrea s-o păzească, să nu i-o omoare vreun om rău, apoi s-o arunce sus pe mal. Așa ceva trebuie să vadă un copil de patru ani, educat să nu arunce pe jos nici măcar un ambalaj de bomboană? Să stea, domnule, inspectorii la pândă și noaptea, tot o să-i găsească pe ăia de aruncă gunoaiele aici! Dar nu vor, e clar! Roțile la mașini pot să le blocheze!”.

„E un loc periculos!“

„La ultima furtună a fost jale aici! Apa a dus toate gunoaiele jos. Au avut grijă să facă parcarea asta frumoasă, dar de mizeria de pe mal nu se atinge nimeni. Mă mir că nu-i deranjează! E nevoie de un parapet zdravăn în capătul străzii Callatis, să fim și noi protejați. Că zona e periculoasă. Poate așa n-o să mai arunce nici gunoaie… Uitați-vă ce mizerie e în curtea vilei Șuțu! Tot de la nesimțiți provine!” (Magda Ivan).

Se simt ai nimănui

„Îmi vine să mor când văd că nimic nu se mai face pentru zona asta. Taie copaci unde nu trebuie, nu se ating de cei putreziți, periculoși, umblă căruțele prin oraș, iar străzile lăturalnice din Peninsulă te izbesc cu mirosul de urină și hoit. Nu se poate așa ceva! Dacă primăria avea grijă, nu mai aruncau nesimțiții aici! Dar primăria are grijă să ne ia banii și să ne lase cu blestemul gunoaielor pe cap! Ne simțim ai nimănui!” (Lena Mândră).

Pentru că indiferența față de ceea ce înseamnă curățenie a atins cote alarmante, cititorii noștri propun ca împreună, edili și localnici, să găsim o modalitate „responsabilă și foarte aspră” de a bara zelul „nesimțiților” care pângăresc orice loc din acest oraș…

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei