GRIJĂ MARE: Ce riscați dacă renunțați la repartitoare

1763
5
GRIJĂ MARE: Ce riscați dacă renunțați la repartitoare - repartitoare-1353401925.jpg
Dacă v-ați propus să renunțați la repartitoarele de costuri pentru căldură și locuiți într-un bloc contorizat, ar trebui să știți dinainte că vă așteaptă facturi enorme, la care se adaugă un procent de 10 la sută.

Adepții repartitoarelor pun controversele privind acest subiect mai degrabă pe seama formulei alambicate de calcul, fără legătură cu tehnica în sine. Cei autodeclarați "antirepartitoare" susțin că sunt inutile și vor să scape de o grijă în plus: "Nu pot eu să stau cu ochii pe ceas și să închid robinetul cu un sfert de oră înainte să aerisesc sau să nu usuc rufele pe calorifer. Știutorii spun că din cauza asta n-am niciun avantaj financiar de pe urma repartitoarelor, sunt instrucțiuni speciale ca să faci cu adevărat economie. Dacă e așa, de ce n-aș scăpa de ele? Numa’ că mi s-a spus că mă așteaptă un drac și mai negru, la cât de scumpă e gigacaloria. Plus încă 10 la sută că așa spune legea, calculat tot de firma de repartitoare. Din moment ce rup contractul cu ei, nu înțeleg de ce tot ei calculează întreținerea. Pot să recuperez ceva din investi
ția asta, care m-a costat 700 de lei?" – este dilema cititoarei noastre Elena Narcis, pentru care folosirea corectă a repartitoarelor este o corvoadă pe care n-o mai suportă.

Cine calculează consumul debranșaților

Pentru ca această investiție, cu avantaje evidente, să-și atingă scopul pentru care a fost gândită, Mihai Ulmeanu, vicepreședinte în cadrul Uniunii Asociațiilor de Proprietari precizează că beneficiarii nu trebuie să ignore nicio instrucțiune de folosire. Cât privește persoanele pentru care acest lucru este o corvoadă, într-adevăr, în astfel de situații, investiția nu se prea justifică, existând riscul să se plătească facturi mari.

Cât privește calculul consumului de căldură pentru cei care au renunțat la repartitoare, deși unora li se pare bizar, din moment ce au reziliat contractul, acesta se va face, în continuare, tot de către firma care a instalat și administrează repartitoarele. Motivația: aceasta dispune de programul de calcul și introduce automat toate datele.

Procedura de calcul

Ordinul ANRSC nr. 343 din 2010 arată că într-un bloc dotat cu repartitoare de costuri pentru căldură, persoanele care, din tot felul de motive, doresc să renunțe trebuie să știe, din start, că vor avea de plătit cel mai mare consum pe metru pătrat al unui consumator cu aceeași suprafață utilă, cu repartitor, la care se adaugă un procent de 10 la sută. Ordinul ANRSC nu arată de ce s-a optat pentru această metodă de calcul, dar se poate presupune că cei cu repartitor închid măcar un robinet, pe când cei fără repartitor lasă robinetele deschise la maximum și consumă mai mult.



Recuperarea repartitoarelor nedorite


Este greu de crezut că o persoană interesată să-și monteze în locuință repartitoare va recurge la achiziționarea unora deja folosite, mai ales că această operațiune se face prin intermediul unor firme autorizate. De aceea, tot firma care le-a montat în blocul respectiv ar trebui întrebată dacă are disponibilitatea să cumpere repartitoarele la care se renunță.

Obligația de a instrui utilizatorii

S-a ajuns la concluzia că greșeala cea mai frecventă care-i întoarce pe locatari împotriva repartitoarelor este că atunci când deschid ferestrele, nu respectă întru-totul instrucțiunile. Pentru eficiență maximă, robinetul caloriferului trebuie închis cu cel puțin un sfert de oră înainte înainte de a des-chide fereastra. Dacă nu se procedează așa, căldura se pierde, se încălzește aerul de afară și, automat, costul facturii va fi mai mare, iar utilizatorul se va gândi că a fost păcălit la calcul etc. Reprezentantul UAP consideră că unii utilizatori ignoră instrucțiunile de exploatare corectă a repartitoarelor, deși, la instalare, firma care se ocupă de instalarea lor este obligată, prin contract, să dea fiecărui utilizator o broșură tipărită cu toate instrucțiunile de exploatare corectă. Iar dacă nu o face, să se plângă președintelui asociației. Pe de altă parte, și firma de repartitoare are dreptul să rezilieze contractul clientului care nu plătește cheltuielile de service.


Comentează știrea

Miruna
20 noiembrie 2012
in rromanica aproape totul e un haos si o nerespectare a legilor si drepturilor omului si cetateanului,cum ar fi zis revolutionarii francezi:)

se vede ca romanii.,nici la 225 de la revolutia franceza nu stiu ce sunt dreptului omului si cetateanului!!

Miruna
20 noiembrie 2012
drepturile omului

.

admirator
20 noiembrie 2012
iar prafuri

aruncate de oamenii RADET? doar nebunii se mai gandesc acum sa renunte la repartitoare... Fara repartitor, o factura de incalzire pe timp de iarna e de la 500 de lei in sus. (La doar 2 camere.) Cu repartitor, tot la doua camere se plateste intre 150-250 lei. Diferentele vorbesc de la sine. Partea nasoala este ca firmele de citit pot sa fenteze pe unii proprietari in favoarea altora. De exemplu, mie mi se calcula 150 lei/luna la citeva unitati citite de repartitor. Citeva unitati! In tot aparatamentul. Iar altii aveau instalatii pirat de incalzit si plateau 150-200 lei?!!!!!!! Pe aceeasi scara! Dar chiar daca firma de clacul te fura, tot iesi mult mai ieftin decit fara repartitor........... Iar furtul (in acest caz) va fi urias...) Si dupa cumk spuenati in art. cu supermarketurile, vinzarea fortata este ilegala si pasibila d epedeapsa. Idem tinerea brnasat cu forta las RADET. Dar aici, uita totid e lege...

DC
20 noiembrie 2012
repartititoare

ni se spune idem, daca nu le punem ?!

karamazov
26 noiembrie 2012
p'a matii

bai admiratorul p_lii , ia zi ma p_n_r_ma ce unitati de masura indica celebrele repartitoare ? Iti zic eu prostovane - unitati de consum. Ce sunt alea? Rapsuns din partea firmei de repartitoare - "aaaa, e asa o unitate abstracta " Sa mori tu/ hai sa te platesc si io in bani abstracti , iti convine? Ptr toti analfabetii si retarzi care au trecut prin scoala generala ca rata prin apa - UNITATEA DE MASURA A ENERGIEI (FIE EA DE ORICE FEL TERMICA, MECANICA, ELECTRICA) ESTE JOUL-ul de la fizicianul James Prescott Joule iar un joul = 2.3884589663 la puterea -10 gigacalorii = 2.7777777778 la puterea -7 kilowati-ora si tot asa sau daca preferati 1Gcal = 4 186 800 000 jouli. Daca vreti sa va masurati real consumul trebuie sa va instalati gicalorimetre la fiecare apartament si asa ceva nu se face datorita costurilor extrem de mari cicrca 2000 de euro per aparat. Repartitoarele sunt niste rahaturi instalate de baietii destepti ai cetului care au familia angajata prin astfel de companii si vor sa va bage mana adanc in buzunar.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 12 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : "Când dau repartitoarele rateuri?"
Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Stire din Social : Repartitoare sau debranșare?
Pagina a fost generata in 0.2308 secunde