Ești invitat la masa pascală? Nu uita de bunele maniere!

378
Marea sărbătoare pascală este o bună ocazie pentru mese alături de cei apropiați, dar și alături de străini. Iată ce spun regulile de bune maniere că trebuie să știi ca să nu te faci de râs la masă, oricine ți-ar fi alături.


Dacă ești la un restaurant, așteaptă până când primesc mâncarea toți cei de la masă. Dacă ești în vizită la cineva, poți începe să mănânci atunci când începe și gazda. 
l E foarte urât să ai alte ocupații când ești la masă, de pildă să asculți muzică la MP3 player, să te joci cu părul, cu șervețelul sau, mai rău, să vorbești la telefon. 
l Dacă îți sună telefonul, cere scuze și mergi să vorbești în altă cameră. 
l  Bineînțeles că nu e frumos să fumezi în timp ce alții mănâncă. Așteaptă să termine toți de mâncat și apoi întreabă gazda unde se poate fuma. 
l Resturile de mâncare vor ieși din gură așa cum au intrat, spun regulile.   Dacă ai mâncat cu furculița, va trebui să scoți resturile tot cu furculița. 
l Când nu se poate, de exemplu în cazul sâmburilor de măsline sau oaselor de pește, folosește degetul arătător și pe cel mare, iar resturile pune-le pe marginea farfuriei. 
l În cazul resturilor mai mari sau neplăcute ca aspect, folosește șervețelul cât mai discret. 
l Dacă ești invitată la masă e frumos să te duci cu un cadou simbolic pentru gazdă. 
l Nu e indicat să duci vin, prăjituri sau bomboane, pentru că gazda se va simți obligată să le servească și atunci n-ar mai fi un cadou pentru ea. Cel mai bine e să-i oferi un buchet de flori. 
l Întotdeauna e bine să faci un compliment gazdei, chiar dacă mâncarea nu ți-a plăcut, dar ai grijă să nu spui o minciună evidentă.
l Nu e frumos să refuzi mâncarea care nu îți place. Gustă un pic din toate alimentele, apoi spune că ești sătulă. Nu e greșit să lași mâncare în farfurie, iar gazda nu ar trebui să insiste ca să mănânci tot. 
l Nu e politicos să ceri altă mâncare decât ce ți se oferă, chiar dacă nu poți mânca din motive de sănătate. În caz că ai o alergie alimentară sau ții vreun regim impus de medic e bine să anunți înainte să te așezi la masă sau chiar atunci când primești invitația. Dacă îți pui băutura în pahar, nu începe să bei până nu-i întrebi și pe ceilalți dacă vor să le torni. 
l Dacă mănânci pâine sub formă de felii sau chifle, rupe câte o bucată mică cu mâna înainte de a o duce la gură. Nu e politicos să muști direct din chiflă și nici să-ți rupi deodată mai multe bucăți mici. 






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 18 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Cum să faci cozonaci pufoși
Vineri, 18 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Vineri, 18 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Cum să decorezi masa de Paști
Joi, 17 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 2.7633 secunde