Banii, sau familia și prietenia?

De ce nu au oamenii curaj să se împrumute

676
1
De ce nu au oamenii curaj să se împrumute - fonddecenuauoamenii-1417436422.jpg

Articole de la același autor

Frate, frate, dar brânza-i pe bani și împrumutul pe dobândă! Numai că persoana care dă împrumuturi bănești pe dobândă se numește cămătar și riscă pușcărie până la 5 ani.

Nu spunem o noutate, de la bani se pot strica nu doar relațiile de prietenie, ci și cele de rudenie, chiar în sânul aceleiași familii. Iar când este vorba de împrumuturi bănești, probleme apar și în caz de refuz, și când banii nu se restituie conform înțelegerii. Deși se declară oripilată de comportamentul inuman al multor că-mătari, de-a lungul anilor, și consideră că se impunea o lege care să le curme elanul, totuși, Ileana Dorian nu înțelege cum este posibil ca și dacă îți împrumuți o rudă foarte apropiată: "cu dobânda la vedere, să fii pus în aceeași oală cu cămătarul. Este absolut corect că dacă împrumuți pe cineva din familie sau un bun prieten cu bani mulți, oricâtă încredere ai în acei oameni, nu te poate acuza nimeni că vrei să faci un act la notar, cu dobânda măcar cât rata inflației. Că doar n-o să ceri 300 la sută, cât cer cămătarii! Dacă înainte se făceau contracte din astea pe bandă rulantă, de când cu nenorociții de cămătari, nu se mai poate! Cineva ne-a învățat să facem actele pe toată suma, inclusiv dobânda. Numai că banii trebuie numărați în fața notarului, când se face contractul, nu merge cu șmecherii. Cred că legea asta trebuie să aibă excepții pentru împrumuturi în familie, măcar!"

Dobânda, asimilată cametei

Ani de zile, în țara noastră, cămătari mai mult sau mai puțin consacrați sau grupări întregi de indivizi împrumutau bani celor aflați la nevoie cu o dobândă care putea ajunge lunar și la 300%. Astfel, asemenea oameni obțineau profituri colosale, iar pe cei care nu reușeau să restituie împrumuturile, îi deposedau cu forța de case ori de alte valori, provocând adevărate tragedii în rândul acelor familii. Or, Legea cămătăriei, promulgată în noiembrie 2011, a fost gândită exact pentru descurajarea acestui fenomen,

ne-a explicat avocatul Aurel Glăvan. Potrivit acestei legi, persoana fizică ce dă împrumuturi bănești în schimbul unei camete se numește cămătar, camăta ne-fiind altceva decât dobânda percepută pentru sumele date cu împrumut.

Închisoare și confiscarea banilor

Ceea ce le dă frisoane persoanelor care vor să împrumute, dar nu au curajul s-o facă doar la mica înțelegere, este faptul că Legea cămătăriei prevede și pedepse cu închisoarea pentru astfel de infracțiuni, de la 6 luni, la 5 ani. În plus, banii care fac obiectul împrumutului se confiscă.

Soluție de compromis

Avocatul ne-a explicat că se poate face un contract de împrumut prin notariat, însă fără ca în document să apară vreo clauză privind obligația achitării unei dobânzi. Asemenea contracte au scopul ca, în cazul în care apar probleme, să se poată dovedi că s-au împrumutat acei bani. Cât privește alte forme de garanție, legea permite garanția imobiliară (ipotecă asupra unui imobil) în favoarea celui care dă bani cu împrumut. Iar după ce notarul va încheia contractul cu precizarea unei ipoteci, acesta va trebui să fie înregistrat și la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. "Deci este o formă de garanție, pe care legiuitorul a gândit-o pentru situații reale de împrumuturi, nu pentru cămătăria care a făcut ravagii în România" - ne-a spus avocatul, care a ținut să precizeze că până în anul 1992, împrumuturile de bani cu dobândă erau incriminate ca speculă. Abia după ce s-a trecut la economia de piață, mai ales în perioada de boom imobiliar, cămătăria, nu doar că a luat avânt, dar au apărut și recuperatorii, un fenomen care a provocat multe tragedii. Cât privește anunțurile de pe internet, prin care tot felul de... binevoitori se arată dispuși să acorde împrumuturi bănești, acestea ar trebui ignorate total, oricât de strâmtorați am fi, pentru a nu cădea în capcanele escrocilor.

Comentează știrea

admirator
2 decembrie 2014
legea asta e banditeasca

si scornita de banci (in general straine) pentru a nu avea concurenta pe piata. Au platit martafoii coruptibili din Parlament si s-a adoptat monumentul asta de prostie. In fapt si bancile dau bani cu camata. (Si inca ce camata...) Ele de ce nu sunt pedepsite? Legea ne aduce in plin Ev Mediu, cand banii cu camata erau blamati de toata societatea. In fapt, nu camataria trebuia infierata ci dobanzile prea mari, care ruineaza omul care se imprumuta la nevoie. In al doilea rand, modalitatea de a recupera suma. Camatarii sunt cei care apeleaza la violenta si amentintarea cu violenta, daca nu le restitui banii cu dobanda, cu tot. In al treilea rand, camatarii nu platesc impozit pe venit. Astea trei fapte trebuiau incriminate, separat, fiecare cu denumirea si articolul ei de lege.... Legea a fost data intr-o perioada de expansiune a creditelor bancare, doar cu buletinul. Existenta camatarilor micsora frontul de lucru al bancilor si le reducea cifra de afaceri. Deci, profitul. Acum, bancile sunt in criza si nu mai dau imprumuturi. Asa ca multi din cei care rulau credite, nu mai pot face fata. Altii au urgente si nu indeplinesc criteriile bancilor pentru imprumut... Legea asta incurca pe toata lumea! Trebuie modificata de urgenta. Parlamentarii de Constanta, ce pazesc? De ce nu initiaza o modificare a legii in vigoare, tinind cont ca in Constanta, capitalurile imprumutate sunt mari si e nevoie continua de ele?

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Explicați copiilor cum se fac banii
Marţi, 18 Noiembrie 2014
Stire din Eveniment : Condamnat la cinci ani pentru viol!
Pagina a fost generata in 0.4936 secunde