Contribuția la pensii. Cine e obligat s-o plătească

367
Contribuția la pensii. Cine e obligat s-o plătească - contributiipensii-1398277495.jpg

Articole de la același autor

"Dacă eu nu depășesc ca venit, pe tot anul, patru salarii medii, la banii ăștia mi se reține, obligat, contribuția la pensii? Eu mi-am făcut asigurare pentru pensie privată, nu sunt prea interesată de pensia de la stat" (A. Dumbravă).


După cum ne-a explicat Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă, o serie de categorii de persoane sunt asigurate prin efectul legii, deci în mod obligatoriu, în sistemul public de pensii. Este vorba despre cei care sunt angajați cu contract individual de muncă, de funcționarii publici, precum și de cadrele militare în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, inclusiv soldații și gradații voluntari și lista poate continua.


Situații speciale
Referitor la situația prezentată de cititoarea noastră, sunt obligate să achite contribuția lunară la sistemul public de pensii și persoanele care, în mod exclusiv, obțin un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de patru ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și care, ateție, se află în una dintre următoarele situații: 1) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; 


2) membri ai întreprinderii individuale și întreprinderii familiale; 3) persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice; 4) persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora; 5) alte persoane care realizează venituri din activități profesionale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 12 Martie 2014
Stire din Cetățenești : O "portiță" către o pensie mai mare
Pagina a fost generata in 1.0531 secunde