Constanța, la mâna vandalilor și hoților?

949
4
Constanța, la mâna vandalilor și hoților? - 26aprfondprindimg7223-1366989774.jpg
În Constanța, o spun chiar oamenii legii, se fură ca-n codru, iar principala preocupare a hoților este să-și perfecționeze continuu metodele, astfel încât acțiunile lor să nu dea greș. Când este vorba despre vandalizarea unor simboluri ale neamului nostru sau a unor obiective care pun viața oamenilor în pericol, gustul constănțenilor este și mai amar.

Cititorii noștri nu înțeleg de ce mereu trebuie să existe cineva care să împroaște cu noroi sau să distrugă până și însemnele unor simboluri ale noastre, ale tuturor românilor? Cât de "neom" trebuie să fii ca "să-ți bați joc de istoria neamului tău, a părinților și a bunicilor tăi, până la urmă?" (Diana Paraschiv).

"Halal respect pentru neam!"

Afectați de disprețul unor indivizi fără scrupule față de și așa puținele monumente istorice de care dispune Constanța sunt și membrii ONG EcoDobrogea, al cărei re-prezentant, Vasile Bâtlan, conti-nuă să spere că prin eforturile conjugate ale presei, societății civile și autorităților locale, posibil să mai existe șanse de îndreptare a vandalilor acestui oraș. Căci altă cale pentru respectarea legalității, pentru păstrarea unui climat cotidian nesluțit nu prea vede: "Încredințați de misiunea ziarului dumneavoastră de îndreptate a unor lucruri neplăcute din oraș, din județ, din țară, v-am ruga să aduceți în atenția opiniei publice constănțene starea jalnică în care se află, de mulți ani, Monumentul Independenței de la Casa de Cultură. Lipsește baioneta de la arma ostașului atacant, dar și ciucurul drapelului. Literele, inițial fabricate din bronz, au dispărut, fiind furate de oameni răi și fără Dumnezeu. Înaintea sărbătorilor naționale, de câteva ori pe an, literele lipsă erau completate de armată cu unele fabricate din tablă și chiar din lemn multistrat. Apoi dispăreau și acestea! Stau oamenii și se minunează! Chiar nu mai avem noi constănțenii niciun pic de respect pentru valorile culturale ale orașului? Chiar lăsăm la îndemâna nelegiuiților trecutul nostru istoric?".

Pedepse aspre pentru vandali

Sătulă de… isprăvile hoților de Constanța, Maria Daniel aproape că se declară mulțumită că monu-mentul n-a dispărut cu totul: "N-ați auzit că la București, niște hoți nenorociți au furat tot dintr-un parc, din Parcul Copou, busturile lui Ciprian Porumbescu, Delavrancea și nu mai rețin al cui?". "Domnule, cred că pentru hoție, pedeapsa cea mai bună e să le taie o mână! Credeți că dacă puteau nu furau tot ce e fier? Dar n-au putut, că sunt prea bine prinse… Dacă ne batem joc și de istorie, nu mai știu ce ne-a rămas! Niște jigodii de oameni! Ar fi ei în stare să facă un sacrificiu pentru țara asta? Să fure și să-ți dea în cap, asta știu! Din păcate, orașul e plin de hoți de tot felul!" – ne-a spus, extrem de mâhnit, un constănțean al cărui tată a sfârșit în cel de-al doilea război mondial.

Pot fi intimidați hoții?

În ideea descurajării hoților și vandalilor, reprezentantul EcoDobrogea avansează și o propunere: este vorba despre instalarea unui sistem de reflectoare cu consum economic minim pentru protejarea monumentului în timpul nopții, mai ales că sistemul de iluminare exis-tent nu funcționează. Firește, după completarea tuturor însemnelor care au fost furate! "Sperăm că inamicii patrimoniului cultural vor fi puși în imposibilitatea de a mai produce pagube. Este doar o propunere! Poate fi luată în considerație orice soluție capabilă să îndrepte situația prezentată". Pentru că le datorăm respect înain-tașilor noștri care, prin propriul sacrificiu, au netezit drumul țării către obținerea independenței, lista cu propunerile capabile să-i intimideze pe vandali rămâne deschisă.

Comentează știrea

primar
27 aprilie 2013
pt aia care l-au votat

Bai bobor constantean pe mine nu ma intereseaza fierataniile alea fara rost eu vreau care alegorice si curve cat mai multe...din cultura si istorie ce iese...un cacat

admirator
27 aprilie 2013
in primul rand,

firmele care cumpara asa ceva, trebuie sa fie amendate cu contravaloarea daunei, apoi inchise definitiv. Apoi, pedepsele pentru cei care p[roduc daune bunurilor publice, trebuie sa inceapa cu minim 5 ani inchisoare...plus confiscarea tuturor proprietatilor, pina la achitarea contravalorii daunei. (Dauna este impusa 100% si faptasului si complicelui care o comercializeaza.)

MIRUNA
27 aprilie 2013
nu-l mai deranjati pe mazare cu nimicuri ca cea mai scumpa gigacalorie din tzara,cu interzicerea debransarii ,cu abuzurile regiilor aflate in subordinea primariei sale,cu infractionalitatea ridiczta din cauza inactiunii politiei locale

e ocupat cu zmeele si satul pescaresc din mamaia ,lol..desigur cand spun mazare ma refer la tot clanul politico financiaro economic din spatele lui nu doar la clovnul mazare

Francu S.
28 aprilie 2013
Habarnisti

DAR despre ce vandalizare e vorba?? Literele de pe monumentul razboiului de independenta lipsesc de acum 20 de ani, pe cand nici nu existau centre de colectare a metalelor!! Iar baioneta era indoita, tot de atunci. S-a trezit si ONGul fantoma. Iar despre monument, n-are nicio mare valoare, cacanarilor. E o porcarie din seria monumentelor nationalist-tembele ale lui Ceausescu, cand singurele idei si valori considerate importante erau cele legate de cultul personalitatii lui Ceausescu, care dorea sa fie asociat tuturor figurilor istorice importante, de la Burebista la Cuza si la generalii din razboiul de independenta, omitand regii Romaniei. Prostovani fara habar de arta deplang degradarea unui rahat de statuie si nu observa ca in Constanta nu exista statui valoroase in locurile publice, exceptand faleza Cazinoului.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4834 secunde