Ce faci dacă îți pierzi serviciul pe nedrept

146

Articole de la același autor

"Poate un salariat care a fost dat afară pentru că a făcut ce i-au cerut șefii (dar s-a produs, totuși, o pagubă, dar nu din vina lui), să ceară daune morale și să fie despăgubit și cu salariile neplătite? Fratele meu e în situația asta și nu știe ce să facă, e cap de familie, nu și-a găsit încă de lucru și are un copil mic. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns, I.  Onofrei".
v v v
În ceea ce privește daunele morale, acestea presupun o atingere adusă imaginii, care provoacă o serie de  suferințe psihice persoanei concediate fără motiv, precizează specialista în probleme de muncă,  Mihaela Crivea. Aceasta a ținut să mai precizeze că orice salariat care se trezește fără serviciu în mod abuziv, mai ales în condițiile de azi, cu o rată a șomajului atât de ridicată, se va simți nedreptățit, nemulțumit. Și, pe deasupra, o asemenea situație îi va afecta imaginea nu doar în fața foștilor colegi, ci și a cunoscuților, uneori și a familiei. Ca să nu mai vorbim de latura financiară, mai ales când salariul constituia singura sursă de venit a familiei. Așadar, specialista este de părere că toate aceste lucruri constituie motive pentru ca acea concediere să fie considerată abuzivă, iar persoana nedreptățită să aibă dreptul la daune morale și materiale.


Pagube de forță majoră
Pe de altă parte, chiar și în situațiile în care, într-adevăr, un salariat produce cu serioase prejudicii firmei la care lucrează din cauza unor acțiuni proprii, legislația arată că acesta nu răspunde de pagubele provocate în situații de forță majoră sau din alte cauze neprevăzute. Un alt motiv care face o concediere netemeinică ar fi și acela că salariatul este dat afară pe motiv că nu ar fi apt din punct de vedere fizic, însă în realitate el demonstrează că este clinic sănătos și capabil să-și îndeplinească toate obligațiile profesionale, așa cum au fost acestea  înscrise în fișa postului sau pretinse de angajator, la momentul semnării contractului individual de muncă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Când riști să-ți pierzi jobul
Pagina a fost generata in 0.4511 secunde