CE FACEM CU MAIDANEZII DIN CONSTANȚA? Ecarisajul Constanța, acuzat că "importă" câini din alte orașe

2319
26

Articole de la același autor

Mai mulți cititori "Cuget Liber" atenționează asupra unui "fenomen misterios și neexplicat până acum", potrivit căruia problema maidanezilor constănțeni nu este gestionată eficient și din cauză că ar exista o mașină a Ecarisajului care ar aduce câini fără stăpân din zona Moldovei, ocupând astfel locurile din Biobază.


În replică, Serviciul Ecarisaj din Primăria Constanța respinge suspiciunile: "În Biobază avem 600 de locuri, e adevărat că nu sunt chiar toate ocupate, dar nu avem voie să aducem câini din alte părți!", ne-a spus șefa serviciului, Cristina Itoafă. Dacă despre "exportul" maidanezilor din localitatea de "domiciliu" în zonele limitrofe a curs ceva cerneală în mass-media românească, despre "importul" patrupedelor n-au prea circulat informații. Pentru că în România nu se știe niciodată de unde sare... câinele, am dat curs insistenței cititorilor noștri de a lămuri această problemă: "Atenționăm mass-media despre un fenomen misterios și neexplicat până acum: de ce și în ce scop există o mașină a Ecarisajului din Constanța care adună și aduce câini din alte județe (zona Moldovei), în Constanța? Cât de legală și avantajoasă pentru cetatea noastră este această afacere?" – se întreabă Rodica Dumitru. 


În plus, cititoarea noastră, căreia i se alătură mulți alți iubitori de animale, și-ar dori să reitereze ideea că problema esențială nu sunt câinii în sine, ci modul în care noi, oamenii, ființe raționale, știm să gestionăm înmulțirea și protecția lor: "De ce nu se face un recensământ al animalelor și din orașe, dar mai ales de la sate – sursa cea mai mare de animale abandonate, pentru controlul lor riguros? Problemele esențiale și grave sunt la primărie, păstorită, din păcate, de o gașcă de așa-ziși revoluționari… lipsită de responsabilitate. Ați văzut vreodată metodele horror de prins câini, de ucidere și cum sunt incinerați muribunzi? etc."


Alte dileme…


Cititorii noștri și-ar dori să mai știe cum este stimulată adopția și sponsorizarea la nivelul primăriei și, mai ales, când s-a făcut ultimul recensământ al comunitarilor, astfel încât suspiciuni de genul celor privind importul animalelor să nu mai existe. Pentru că lista necunoscutelor din ecuația maidanezilor este foarte lungă, vom reveni asupra acesteia într-un alt articol. 


Primăria respinge acuzațiile


Cristina Itoafă, șefa Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Deratizare și Dezinsecție din cadrul Primăriei Constanța a respins categoric ipoteza că s-ar aduce câini din alte zone: "La noi nu se practică așa ceva! Nici nu avem în contract o asemenea clauză și nici nu știm ce se întâmplă în alte orașe. În Biobază avem 600 de locuri la ora actuală, e adevărat, nu sunt chiar toate ocupate, dar nu avem voie să aducem câini din alte părți!".


Sponsorizările, mai mult din vorbe!


Referitor la adopții și sponsorizări, reprezentanta Ecarisajului ne-a spus că la acest nivel se face tot ce este omenește posibil pentru stimularea adopțiilor și atragerea de sponsorizări, dovadă că se adoptă tot timpul câini. Și fundațiile pentru ocrotirea animalelor, cu care există colaborare, pot să adopte câini, însă numai dacă fac dovada existenței unui adăpost în care să-i poată crește și îngriji ulterior adopției. 


În privința sponsorizărilor pentru gestionarea mai eficientă a maidanezilor: "Acestea au existat doar la stadiul de intenție!" - ne-a mai spus Cristina Itoafă, care a dorit să-i informeze, și cu această ocazie, pe constănțeni că, din păcate, acțiunile lor nu-și ating scopul din cauză că mulți dintre adoptatori fac acest gest doar formal. Altfel, după adopția făcută în termenii legii nu i-ar mai abandona în locul de… baștină chiar și după ce au semnat în contractul de adopție că dispun de un loc în care să-i crească și îngrijească. Este adevărat, Ecarisajul are la dispoziție o pârghie legală pentru depistarea adoptatorilor care nu și-au respectat obligațiile asumate prin semnătură. Astfel, în urma crotalierii câinilor, falșii adoptatori pot fi identificați, iar după ce sunt descoperiți, ajung pe mâna Poliției, care-i amendează.


Recensământul canin, o problemă dificilă!


De regulă, cei mai mulți câini se aciuază în zonele cu șantiere de construcții (unde accesul hingherilor nu este permis, fiind proprietate privată), prelungindu-și șederea acolo și după finalizarea lucrărilor. Cât privește realizarea unui recensământ al câinilor fără stăpân, acest lucru este practic imposibil, întrucât nu există un serviciu pentru așa ceva: "Tot ce pot să vă spun este o cifră esti-mativă, undeva, în jurul cifrei de 7.000 de câini pe domeniul public și că numărul lor este în continuă scădere. Din păcate, legea este cum este, nu putem acționa în afara ei, însă le recomandăm cetățenilor și fundațiilor să se implice la nivelul faptelor, nu al vorbelor. Iar dacă vor să adopte, atunci să-i țină unde s-au angajat, nu să le dea drumul înapoi pe domeniul public, chit că le aruncă o bucată de pâine în continuare. Pentru că, așa castrați și sterilizați cum sunt, agresivitatea nu le dispare. Or, de la agresivitate pleacă și ostilitatea multora împotriva câinilor fără stăpân!" – a conchis Cristina Itoafă, care apreciază că atâta timp cât nu vor exista și pârghii care să permită aplicarea legislației existente (și aceasta ar trebui îmbunătățită), problema câinilor fără stăpân va rămâne la fel de spinoasă.


Despre felul cum se implică fundațiile pentru ocrotirea animalelor în gestionarea maidanezilor constănțeni vom scrie într-o altă ediție a ziarului nostru.


Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
hehehe
16 ianuarie 2013
pai de ce credeti

ca se opun uslasii la adunarea maidanezilor de pe strazi? nu sa traga foloase materiale personale? voi nu vedeti ca nu se ating de cativa maidanezi pe care ii lassa -cu ordin- in aceleasi locuri? eventual ii plimba dintr-o zona in alta... Credeti ca fac toate astea din dragoste fata de maidanezi? afacere mare, nene...

ion
16 ianuarie 2013
Gasiti solutii

Acesti oameni care vor sa vada cainii doar pe strada de fapt ii urasc. Sa vrei sa vezi cum un caine se chinuie si iarna si vara pe strazi, infometat, la fiecare pas cu teama sa nu dea o masina peste el, este chiar ura. Cine iubeste un animal cu adevarat il tine in casa, in curte cu lesa, ii face un cotet undeva sa se adaposteasca de frig si ploaie. Nu se poate ca in atatia ani sa nu se gaseasca bani si de adaposturi pt. caini, dar s-au gasit bani pt. tot felul de alte prostii.

mona
16 ianuarie 2013
Propunere

Daca pensionarii care iubesc asa de mult cainii si-ar dona pt. o luna, doua sau trei puiul si orezul si faina de la primarie in mod sigur s-ar putea face adaposturi pt caini. Demonstrati asa ca iubiti intr-adevar cainii.

ath
16 ianuarie 2013
Cristina Itoafa,goarna primarului

Mazare si-a ales subalternii dupa chipul si asemanarea lui.Cine se aseamana se aduna.Atat primarul cat si Cristina Itoafa sunt doua Instalatii Automate de dat Explicatii(IAE-uri).Daca citesti articolul de mai sus,tragi o singura concluzie: NU SE POATE. De ce NU SE POATE ? Pai,NU SE POATE din urmatoarele motive:1-constantenii sunt vinovati,2-legile sunt proaste,3-ONG-urile sunt vinovate,4-sponsorizarile,mai mult vorbe,5-recensamantul canin,o problema.Cristina Itoafa ne canta ca un patefon stricat: o problema,o problema,o problema.....o problema. In schimb,legile sunt bune cand dai autorizatii de construire pe spatiile verzi. ASTA SE POATE ! Anul trecut,la un post TV local (Goarna Primarului-TV),Mazare ne spunea ca NU POATE sa rezolve problema cainilor maidanezi din cauza constantenilor care le dau de mancare.Cu alte cuvinte,primarul NU POATE sa-si faca treaba de primar din cauza constantenilor.Mazare ne spunea ca el vrea sa scape de maidanezi dar NU POATE din cauza noastra. Don primar,si noi vrem sa scapam de tine dar NU PUTEM din cauza USL-ului. Domn Mazare,si noi vrem un primar adevarat in Constanta dar primarul asta NU POATE sa vina din cauza ta.

Tuta
16 ianuarie 2013
varza

Cristina Itoafă, esti total pe langa subiect! Ai auzit de campania "Sterilizeaza si returneaza"? Un caine sterilizat, ingrijit de oamenii buni, poate trai linistit pe domeniul tau public, pe langa blocuri, fara sa deranjeze pe nimeni.Te-ai dat vreodata jos din Jeep si te-ai uitat pe strada in jurul tau la astfel de situatii? Vorbesti aiurea si pe langa subiect, cu o reacredinta infioratoare. Adevarul este ca nu aveti nici un interes sa rezolvati problema cainilor, pt. ca este o sursa grasa de bani pentru voi si firmele capusa. Tineti cainii in biobaza, ii chinuiti, nu le dati mancare si apa, cred ca ii aruncati de vii in incinerator, si bagati banii in buzunar. O sa va primiti pedeapsa, nici o grija, cineva le vede pe toate! La puscarie cu voi!

Miruna
16 ianuarie 2013
mai este o situatie, ,astia de la biobaza sunt fericiti cand ongurile ''adopta '' cainii,de fapt ii ia ca sa ia bani pe asa zisele castrari

Acestor indivizi de la biobaza si ecarisaj le e bine sa se spele pe mani desi stiu ca aceste ong uri CRIMINALE (fatza de oameni,deoarece a lasa pe strazi haite de caini , e un act crimnal fatza de oameni si mai ales fatza de copii)) ii iau ,ii ''castreaza ''chipurile si apoi ii arunca la loc pe strazi, alimentand haitele si haosul maidanez la infinit...ALOOOOOOO! ECARISAJUL !!! CAND DATI CAINI ONG URILOR CRiMINALE NU LE-con form le gii,repet conform legii,- NU LE CERETI DECLARATII PE PROPRIE RASPUNDERE CA NU LE VOR MAI DA DRUMUL PE STRAZI????

Miruna
16 ianuarie 2013
nu cred ca acesti maidanezoofili urasc cainii ci mai degraba urasc pe oameni,sunt mizantropi,altfel nu ar sustine ramanerea haitelor pe strazi,stiind ca sunt un pericol pt oameni

daca nu ar uri oamenii ,acesti maidanezoofili nu ar tine pe langa blocuri si firme,institutii,magazine,etc caini maidanezi care,mai ales cand sunt haiticuri si haite,pot ataca oamenii si mai ales copiii....maidanezoofilii(canofilii exagerati)sunt niste mizantropi roshi de ura contra oamenilor, iubind mai mult cainii decat pe semenii lor.

Răspuns la: Gasiti solutii
Adăugat de : ion, 16 ianuarie 2013
Acesti oameni care vor sa vada cainii doar pe strada de fapt ii urasc. Sa vrei sa vezi cum un caine se chinuie si iarna si vara pe strazi, infometat...
despre primtivismul tarilor care au caini maidanezi
16 ianuarie 2013
dupa cum veti vedea sunt doar tari primitive, corupte sau mizerabile, nicio tara civilizata nu tine caini in spatiul public

Maidanez De la Wikipedia, enciclopedia liberă Salt la: Navigare, căutare Câini comunitari (maidanezi) în cartierul Drumul Taberei din București Termenul maidanezi desemnează populația câinilor de rasă comună, fără stăpân, care a ajuns o prezență constantă și îngrijorătoare în spațiul fostei Uniuni Sovietice și în Balcani dar și în Asia sau America de Sud. Implicațiile fenomenului pot fi urmărite și în India, Grecia, China sau Irak. În România au fost înregistrate câteva decese provocate de mușcăturile maidanezilor.[1][2][3]Circa 10.000 de persoane se prezintă anual la Centrul Antirabic din cadrul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș", din București, după ce au fost mușcate de câini, arată statisticile din anii 2006 și 2007 și 2009[4] În 70% din cazuri este vorba de oameni mușcați de maidanezi. Potrivit unei estimări oficiale din iunie 2011 în România existau circa 1 milion de maidanezi.[5]Întreținerea unui maidanez costă 375 de lei pe lună, potrivit unei raport oficial.[6] Brașovul și Oradea au rezolvat în linii mari problema maidanezilor.[7][8]

despre primitivismul tarilor care au caini maidanezi
16 ianuarie 2013
dupa cum veti vedea sunt doar tari primitive, corupte sau mizerabile, nicio tara civilizata nu tine caini in spatiul public

Maidanezii în România Caini Drumul Taberei, Bucuresti.jpg În România sunt un milion de câini, potrivit estimărilor făcute de Roberto Lorentz, director ASPA.[5] În cursul campaniilor electorale ale anului 2008, comentatorii scenei politice au considerat fenomenul maidanezilor (denumiți și câini comunitari) ca fiind al treilea în ierarhia problemelor cu care se confruntă majoritatea covârșitoare a orașelor României. Cu toate acestea, un program național de reducere a populației și de prevenire a agresivității maidanezilor nu a fost încă implementat. Ceea ce se observă însă este că strategiile propuse (fie de organizațiile militante pentru drepturile animalelor și protecția animalelor, fie de instituțiile guvernamentale și municipale) se concentrează îndeosebi asupra reducerii numărului maidanezilor, întrucât problema creșterii agresivității acestora rămâne secundară. Institutul "Matei Balș" a pus la dispoziție statistici cu persoanele care s-au prezentat cu plăgi de mușcături la Centrul Antirabic din 1984 și până în prezent. În 1986, când începea febra demolărilor în Capitală, lăsând, implicit, numeroși câini de curte pe străzi, numărul de persoane mușcate creștea de la aproximativ 3.000 la 10.000. Punctul critic a fost atins în anul 2000, când peste 20.000 de persoane s-au prezentat la Centrul Antirabic. A urmat campania de eutanasiere a primarului de atunci, Traian Băsescu, moment în care numărul de mușcături a scăzut. În prezent, însă, numărul persoanelor care se prezintă la vaccin este din nou în creștere. În anul 2010, 13.220 de persoane au venit la Centrul Antirabic. 8.348 dintre ele au fost mușcate de câini fără stăpân. În primele patru luni ale lui 2011, s-au prezentat la Centru 4.034 de persoane, dintre care 2.861 fuseseră mușcate de maidanezi.[5] Aproximativ 10.000 de persoane se prezintă anual la Centrul Antirabic din cadrul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș", din București, după ce au fost mușcate de câini, arată statisticile din anii 2006 și 2007[4]. Dintre aceștia, în jur de 8.000 sunt adulți, iar restul copii[4]. În anul 2009, în București, 11.436 de persoane au ajuns la spital cu mușcături de câini, din care 7.571 au fost mușcate de câini fără stăpân și 3.865 de câini cu stăpân[9]. În Craiova sunt aproximativ 4.000 de maidanezi și un singur adăpost, în cartierul Făcăi, care dispune de 95 de locuri[10]. Potrivit unui raport pe 2007 al Direcției de Mediu din cadrul primăriei Timișoara, la fiecare cinci zile, o persoană a ajuns la spital mușcată de unul dintre cei peste 11.000 de maidanezi de pe străzi[10]. În ianuarie 2008, parlamentul a votat Legea nr. 9/2008 prin care se interzice eutanasierea câinilor fără stăpân[11], iar abandonarea câinilor se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă de până la 600 de lei. Totuși, nimeni n-a încasat vreo amendă, poliția preferând să paseze în continuare răspunderea la ASA, care însă nu mai poate nici măcar să prindă câini de pe străzi, pentru că ambele adăposturi sunt pline și nimeni nu vine să adopte câini[

despre primitivismul tarilor care au caini maidanezi
16 ianuarie 2013
dupa cum veti vedea sunt doar tari primitive, corupte sau mizerabile, nicio tara civilizata nu tine caini in spatiul public

Boli răspândite de maidanezi Leptospiroză Directorul ASPA atrage atenția că aproape jumătate din maidanezi sunt bolnavi de leptospiroză. "Este o boală extrem de gravă care se transmite la om, iar cei mai predispuși să o facă sunt copiii. Boala se ia prin contactul cu urina animalului bolnav. Copii se joacă cu mânuțele în nisipul pe care au urinat câinii infectați și se îmbolnăvesc. Dintr-un studiu făcut de cei de la Institutul Cantacuzino a reieșit că aproximativ 50 la sută dintre câinii străzii sunt bolnavi de leptospiroză". Directorul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș", Adrian Streinu Cercel, a declarat pentru Gândul că "leptosiroza canină este o boală infecțioasă care trece în organism prin piele. Este o boală transmisibilă, existând un risc potențial de îmbolnăvire, și netratată nu-i de joacă. Poate provoca sângerări sau insuficiență renală", a explicat el.[13]

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
Stire din Cetățenești : Raiul maidanezilor din centrul Constanței
Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Maidanezii, un pericol sau în pericol?
Pagina a fost generata in 0.4465 secunde