Medicul de gardă

Ce boli poate lua bebelușul de la mamă

169
Ce boli poate lua bebelușul de la mamă - 12iuniemediculbun-1371042485.jpg

Articole de la același autor

"Bebelușul care se molipsește cu toxoplasmoză de la mama lui va avea probleme de sănătate sau nu e chiar așa de grav cum se spune? Pe ce cale se transmite la copil?" (Dorina Lungu).

v v v

După cum ne-a explicat dr. Kati Blacioti, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, toxoplasmoza congenitală este o afecțiune cauzată de infectarea fetusului cu parazitul Toxoplasma gondii, un parazit care se găsește peste tot. În principal, boala se manifestă prin afecțiuni ale pielii, ochilor, urechilor, dar și ale sistemului nervos. În astfel de situații, la naștere, bebelușul are o greutate mică și poate prezenta anemie, icter, mici pete roșii cauzate de ruperea capilarelor (cele mai mici vase de sânge, care servesc la hrănirea țesuturilor și stabilesc legătura între vene și artere). În plus, ficatul și splina sunt mărite.

Diagnosticul se stabilește prin realizarea unor teste serologice. Me-dicul precizează că, în covârșitoarea majoritate a cazurilor, toxoplasmoza congenitală se datorează unei infecții maternale primare în timpul sarcinii. Infecția cu Toxoplasma gondii apare inițial prin ingestia de carne infectată care nu este suficient preparată termic. Afecțiu-nea se datorează și ingestiei de oocite eliminate de pisici prin excremente, de exemplu, în timpul grădinăritului, sau consumând legume sau fructe ne-spălate. Gravida infes-tată poate contamina fetusul prin intermediul placentei. Interesant este că rata transmiterii bolii este mai mare la femeile care s-au infectat mai târziu în timpul sarcinii. Oricum, cele care s-au infectat la începutul sarcinii, prezintă de obicei boli mai severe. În general, circa 30-40% din femeile infectate pe durata sarcinii vor avea un copil cu toxoplasmoză congenitală.

Evoluția bolii. Din păcate, există cazuri de evoluție agresivă, care pot duce chiar la moarte prematură sau la sechele neurologice. În alte situații, mai rare, manifestările neurologice se dezvoltă mai târziu la copiii care păreau normali la naștere. Indiferent de evoluție, copiii cu toxoplasmoză congenitală trebuie să fie monitorizați permanent după perioada neonatală. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5144 secunde