Când își pierde valoarea un act de proprietate

6859
5
Când își pierde valoarea un act de proprietate - fondcandpiere-1416580122.jpg

Articole de la același autor

Mare atenție când primiți și semnați un act, căci și o singură literă sau inițială strecurată greșit poate duce la anularea documentului.

Se întâmplă adesea ca din neatenția celor care întocmesc tot felul de documente de proprietate, în aceste acte să apară erori materiale privind numele și prenumele, dar și alte elemente. Dacă titularii le observă la momentul primirii, erorile se corectează pe loc. Când nu se întâmplă asta și o singură literă sau inițială strecurată greșit în acte poate atrage, la momentul descoperirii, mari bătăi de cap, pentru că un act greșit își pierde valoarea juridică: "Tatăl meu are 9 ha de teren arabil în Prahova, are acte de pro-prietate… Acum ceva timp, tata ne-a dat titlul de proprietate, dar am observat că a apărut o literă în plus la nume, nu mai corespunde cu ăla din buletin. Ca să reparăm greșeala făcută cu ani în urmă, trebuie să deschidem acțiune la Judecătoria Ploiești sau se poate și la Constanța, pentru că tata s-a retras la noi de vreo doi ani? Notarii pot rezolva chestiunile astea?" (Maria Damian).

Fără proces

Dacă până acum două luni, erorile materiale din titlurile de proprietate puteau fi îndreptate doar în baza unor decizii judecătorești, după această dată, răspunzătoare de corectarea lor sunt oficiile teritoriale de cadastru, precizează avocatul Aurel Glăvan. Recentele reglementări au fost adoptate prin Ordinul directorului Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 700/2014 și au intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie a.c.

Sarcina oficiilor de cadastru

Așadar, în prezent, răspunderea corectării acestor erori revine oficiilor teritoriale pentru cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) pe raza cărora se află terenul respectiv. Însă, numai după ce la nivelul oficiului teritorial se constată că erorile sunt urmarea transcrierii eronate pe titlul de proprietate a unor informații de pe procesul-verbal de punere în posesie sau din documentele care au stat la baza punerii în posesie. Concret, este vorba despre greșeli de scriere a numelui și prenumelui față de procesul verbal și anexe, dar și de erori cu privire la numărul de tarla sau parcelă, la vecinătăți sau la suprafața parcelelor, fără modificarea suprafeței total atribuite. De asemenea, tot oficiile teritoriale trebuie să corecteze erorile ce țin de identificarea cadastrală a parcelei, fără afectarea amplasamentului și a suprafeței.

Procedură

Potrivit informațiilor obținute de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, pentru ca o astfel de eroare materială să poată fi îndreptată, proprietarul va trebui să depună la Oficiul teritorial de cadastru în a cărui evidență se află terenul o cerere-tip, în care să se precizeze numărul și data emiterii titlului de proprietate supus corectării. Apoi, inginerul șef al oficiului va întocmi un referat de îndreptare a greșelii, care trebuie să conțină numărul și data hotărârii comisiei județene în baza căreia a fost emis titlul de proprietate supus corectării, eroarea materială și conținutul corectării, precum și titlul de proprietate în original.

Ce nu pot corecta oficiile de cadastru

Dacă apar erori care duc la modificarea suprafeței totale, în plus sau în minus, față de cea reconstituită, greșelile nu mai pot fi corectate de oficiile teritoriale de cadastru. Asta înseamnă că, de data aceasta, proprietarul va trebui să se îndrepte spre instanță, pentru rezolvarea inadvertențelor. 

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

marketglory
23 noiembrie 2014
marketglory

w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat (copiaza link-ul in browser fara spatii) www.marketglory.com/strategygame/Parmalat MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali. Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie. Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc. Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor. 100 ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi. e-mail: [email protected] YM: stanciuadrian33

maria
24 noiembrie 2014
munca la domiciliu

Locuri de munca ! Baza: contract legal! NU este MLM si nici joc piramidal! Cautam operatori online care pot castiga cel putin 300 de dolari lunar, muncind doar 3 ore pe zi Pentru detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

eva
28 noiembrie 2014
munca la domiciliu

Locuri de munca absolut serioase! Tot mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! Oferim pe loc contract legal! Primele castiguri au fost acordate! Avem dovada platii! NU e joc piramidal si NU e MLM! Lucrati comod, 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Daca doriti detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4146 secunde