Angajatorul, obligat să reprimească proaspeții pensionari?

722
Angajatorul, obligat să reprimească proaspeții pensionari? - fondangajatorobligat-1408724530.jpg

Articole de la același autor

Angajatorului nu îi este interzis să-l reangajeze pe salariatul al cărui contract de muncă a încetat, de drept, cu ocazia pensionării, dar nici nu îl obligă să se folosească, și după pensionare, de serviciile lui.

Este adevărat că, în prezent, există anumite restricții privind cumulul pensiei standard pentru limită de vârstă cu salariul, însă acestea se referă numai la sistemul bugetar (dar până și aici se poate cumula salariul cu pensia, însă numai dacă pensia nu depășește salariul mediu pe economie). Însă, urmare a unei recente inițiative a unui grup de senatori și deputați PSD, este posibil ca începând din luna octombrie a.c., să se abroge prevederea din Legea nr. 329 din 2009, astfel încât pensionarii să poată încasa, în același timp, și pensia, și salariul de la stat.

În sistemul privat, alte reguli

În schimb, în sistemul privat, nu există asemenea restricții, pensionarii având posibilitatea să muncească și după data pensionării să cumuleze pensia cu salariul. Cristina Mutiș, purtător de cuvânt în cadrul Casei Județene de Pensii Constanța, ne-a explicat că, potrivit actualelor reglementări din Legea pensiilor, continuarea activității prin încheierea unui nou contract de muncă este numai și numai la latitudinea angajatorului. Ceea ce înseamnă că nimeni nu îl poate obliga să păstreze un pensionar sau mai mulți în schema de personal dacă nu dorește acest lucru. Și nici nu poate fi acuzat de "discriminare" sau alt gen de abuz dacă se întâmplă ca din mai mulți salariați care se întâmplă să se pensioneze la termene apropiate, angajatorul să mențină în schemă numai pe cine dorește, în funcție de ce criterii crede el de cuviință.

Or, exact o asemenea departajare lasă impresia unor pensionari că legea nu e una pentru toți.

"La firma de unde m-am pensionat în iulie anul ăsta sunt șapte pensionari, foști salariați aici, care muncesc bine mersi cu contracte de muncă. În iulie a.c., ne-am pensionat trei colegi, iar patronul i-a oprit în continuare pe doi, numai mie nu mi-a prelungit contractul, cu toate că n-am avut nicio sancțiune, cum au avut ei, la un moment dat. Mi-a spus, râzând, că e chestie de ghinion, că poate să țină pe cine vrea. Eu aș zice că e discriminare și abuz! Adică, pentru atâția pensionari, e legal, iar la mine e chestie de ghinion? Ce pot să fac?".

Vina angajatorului

"Înainte de Sfânta Maria, am fost anunțată să-mi fac bagajele, pe motiv că fix în 28 august 2014, trebuie să ies la pensie la limită de vârstă. I-am rugat să mă țină măcar până la sfârșitul anului, că trebuie să mă operez și am nevoie de bani, dar mi-au zis că nu e după ei, e după lege... Nu trebuia pregătit dinainte dosarul, pe ce bază sunt eu pensionară peste câteva zile? Din ce să trăiesc eu până îmi vine pensia. Adică, unii sunt dați afară în șuturi, iar eu sunt pensionată în șuturi!" - ni s-a plâns o altă cititoare, care și-ar fi dorit să aibă parte de un altfel de tratament într-un moment atât de special.

Pensionarea, forțată de lege

Din păcate, cazurile în care un salariat află de azi pe mâine că este deja pensionar nu sunt deloc puține. Cristina Mutiș ne-a explicat că se ajunge în asemenea situații delicate din cauza faptului că angajații responsabili din Serviciul Resurse Umane nu-și fac bine treaba. Pentru ca salariații să nu fie luați prin surprindere și să nu aibă im-presia că sunt pensionați "în șuturi", după ce și-au văzut de treabă o viață întreagă, ar trebui întocmite, încă de la începutul anului, situații cu salariații care urmează să se pensioneze pe parcursul anului respectiv. E nevoie de acest lucru pentru că, față de vechea legislație, când te puteai pensiona la cerere, prin actuala Lege a pensiilor, contractul individual de muncă încetează de drept exact la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4224 secunde