Amendă pentru alarma antifurt de la mașină?

490
"Am un vecin care m-a înnebunit cu alarma de la mașină. Se declanșează și de la un țânțar, ne deranjează cumplit. Culmea e că o lasă să urle până dimineața. Dacă el poate să doarmă dus, eu tot într-o insomnie o țin. Unde să-l reclam pentru așa ceva, că nu mai suport! Înțeleg că i-au spart hoții mașina de câteva ori și a fost nevoit să-și pună alarmă, dar asta n-are nicio legătuă cu jaful de alarmă cu care ne-a pricopsit!" (Viorel Radu).

Într-adevăr, legislația rutieră permite ca pe autoturisme să fie montate sisteme antifurt sonore, în ideea protejării vehiculului de eventualii hoți. Chiar și așa, aceste sisteme trebuie să respecte anumite reguli, care sunt incluse în reglementările rutiere. În caz contrar, proprietarii riscă amenzile maxime prevăzute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, care pot ajunge și la 1400 de lei.

Amenzi pentru sistemele neconforme
Nerespectarea reglementărilor privind sistemele so-nore antifurt este considerată contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în Codul Rutier, la art. 102, clasa a IV-a de sancțiuni. Concret, în clasa a IV-a de sancțiuni se încadrează cele cuprinse între 9 și 20 de puncte-amendă (valoric, reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe economie). Întrucât în 2012, valoarea unui punct de amendă este de 70 de lei, salariul minim brut fiind de 700 lei, amenzile pentru cei cu alarme antifurt necorespunzătoare sunt cuprinse între 630 și 1400 lei.
De reținut! Atât constatarea contravențiilor, cât și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, așa că, domnule Radu, acum știți unde să reclamați, dacă problema nu poate fi rezolvată amiabil, ca între vecini.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3647 secunde