Zona euro vrea să lanseze un sistem de plăți "cu adevărat european"

171
Zona euro vrea să lanseze un sistem de plăți

Articole recomandate

16 bănci din Germania, Franța și alte țări din zona euro au anunțat joi că un sistem de plăți "cu adevărat european" ar urma să fie lansat și să funcționeze în 2022, pentru a digitaliza complet o regiune unde jumătate din toate plățile de retail încă se efectuează în numerar, transmite Agerpres.


Autoritățile UE și șefii băncilor centrale căutau de mult timp un rival "intern" pentru a concura cu procesatorii americani de plăți Mastercard și Visa, și, mai recent, cu giganții din domeniul tehnologiei, cum ar fi Alipay și Google. Dar asta nu s-a întâmplat, chiar dacă plățile în timp real sunt posibile în zona euro din 2017.


Banca Centrală Europeană (BCE) a salutat joi decizia băncilor de a lansa un sistem unificat de plăți european până în 2022.


"Sistemul este menit să întărească Europa, să o facă mai independentă și robustă", a declarat Thierry Laborde, adjunctul directorului operațional de la banca franceză BNP Paribas, care este parte a proiectului.


"O vom face în mod colectiv, punându-ne la un loc resursele. În ceea ce privește sistemele de distribuție, prețurile diferă de la o bancă la alta, dar infrastructura va fi pan-europeană", a adăugat Laborde.


Banca Centrală Europeană a avertizat anul trecut că dependența de jucătorii din afara Europei pentru două treimi din plățile care nu sunt efectuate în numerar creează riscul ca piața de plăți să nu poată sprijini piața unică a UE și euro.


Așa numita Inițiativa de plăți europeană (EPI) va deveni un nou standard pentru mijloacele de plată, oferind un card pentru consumatorii și retailerii din Europa. Cardul va acoperi toate tipurile de tranzacții, inclusiv cele în magazine, online, retragerile de numerar, se arată în comunicatul celor 16 bănci.


Printre băncile incluse în proiect se află BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit și Societe Generale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6777 secunde