Rusia avertizează:

"Vor fi consecințe grave în cazul unor atacuri aeriene occidentale în Siria"

163

Articole recomandate

Rusia a avertizat, luni, împotriva unor consecințe grave în cazul unor atacuri aeriene occidentale în Siria, după presupusul

atac chimic de sâmbătă a cărui existență este negată de Moscova, relatează agenția France Presse, consultată de Agerpres.

"Lansăm un apel Occidentului să renunțe la retorica belicoasă", a declarat ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Siria. "Nu a fost niciun atac chimic sâmbătă la Douma", a insistat el, invocând lipsa de dovezi.

"Proiectul de rezoluție american propus de SUA luni ONU privind crearea unui mecanism de anchetă în Siria conține elemente inacceptabile, ceea ce face ca lucrurile să se înrăutățească", este de părere diplomatul rus.

Întrebat dacă SUA împărtășesc mai mult o viziune diplomatică sau militară cu privire la eventualele represalii împotriva Damascului, ambasadorul rus a răspuns: "Cred că nu caută decât opțiunea militară, care este foarte, foarte periculoasă. Aceasta este periculoasă nu doar pentru Siria, ci și pentru pacea și securitatea internaționale".

Proiectul textului american prevede crearea unui nou mecanism de anchetă independent al Națiunilor Unite privind utilizarea armelor chimice în Siria. Acest nou instrument de investigare al Națiunilor Unite va avea un mandat inițial de un an, dar care poate fi reînnoit.

ONU nu mai dispune de un organism de anchetă privind atacurile chimice în Siria de la dispariția la sfârșitul anului 2017 a JIM, un grup ONU-OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice), al cărui mandat nu a putut fi reînnoit din cauza mai multor vetouri rusești.

În textul american figurează de asemenea condamnarea regimului sirian după presupusul atac chimic comis sâmbătă la Douma, soldat cu zeci de victime. Proiectul prevede ca cei responsabili "de orice utilizare a armelor chimice să fie trași la răspundere".

Rusia a dezmințit utilizarea de către regimul sirian a armelor chimice sâmbătă și a reiterat luni în Consiliul de Securitate că nicio probă - "nicio mărturie, niciun corp, precum și lipsa de substanțe chimice în prelevările de sol" - nu susține afirmațiile privind recurgerea la substanțe chimice de către Damasc. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5068 secunde