Alegeri parlamentare anticipate în Ucraina

Victorie pentru partidul președintelui Zelenski. "Nu vă vom dezamăgi!"

109
Victorie pentru partidul președintelui Zelenski.

Articole recomandate

"Slujitorul poporului", partidul președintelui Volodimir Zelenski, a câștigat alegerile parlamentare anticipate desfășurate, duminică, în Ucraina, cu 41.52% după numărarea a 10.29% din voturi, conform informațiilor furnizate de comisia electorală centrală de la Kiev, informează agenția Reuters, consultată de Agerpres.

Platforma de Opoziție s-a clasat pe locul al doilea, partidul fostului președinte Petro Poroșenko pe locul al treilea, urmate de formațiunile politice ale fostului premier Iulia Timoșenko și starului rock Sviatoslav Vakartciuk. Primele cifre oficiale reflectă astfel rezultatele sondajului de opinie realizat la ieșirea din secțiile de votare.

După scrutinul de duminică, președintele Zelenski a fixat drept priorități încheierea războiului cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și combaterea corupției.

"Suntem recunoscători poporului ucrainean pentru acest sprijin. Nu-i vom dezamăgi pe ucraineni", a declarat Volodimir Zelenski, la sediul formațiunii sale politice. "Sunteți la curent cu prioritățile noastre; așa cum doresc toți ucrainenii, acestea sunt încetarea războiului, revenirea prizonierilor și învingerea corupției", a afirmat Zelenski.

El a invitat apoi la negocieri partidul pro-occidental Golos (Vocea) în vederea formării unei coaliții guvernamentale. "Avem plăcerea de a-l invita pe domnul Vakartciuk la negocieri", a declarat președintele Ucrainei.

Ucraina are un sistem electoral mixt, în care jumătate din parlamentari sunt aleși prin vot pe liste de partid, iar jumătate prin vot uninominal de tipul first-past-the-post (câștigarea mandatului de către candidatul care obține cele mai multe voturi într-o circumscripție).

v v v

Formațiunea recent creată și denumită "Slujitorul poporului" - după numele unui serial televizat în care Zelenski interpretează rolul unui profesor devenit pe neașteptate președinte - a fost creditată cu între 42% și 52% din intențiile de vot, cu mult înaintea rivalilor săi.

"Slujitorul poporului" notează pe site-ul său că "lansează o provocare sistemului" și promite să aducă noi oameni pregătiți "să facă schimbări" pentru a "curăța țara de corupția omniprezentă". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3523 secunde