„Victorie parțială” a statelor central și est-europene în problema neutralității climatice

de Cuget Liber Luni, 16 Decembrie 2019 134
Premierul ungar Viktor Orban a estimat, vineri, că statele central și est-europene au obținut la summitul european de joi și vineri o „victorie parțială” prin compromisul legat de atingerea obiectivului neutralității climatice până în anul 2050. 


„Am reușit pentru că am creat o șansă de a asigura ca viitoarele reglementări de protejare a climei vor fi în așa fel încât nu oamenii săraci și țările sărace vor suporta costurile combaterii schimbărilor climatice”, a spus Viktor Orban la încheierea summitului, potrivit DPA. 


Combaterea schimbărilor climatice are un cost ridicat, a amintit premierul ungar, după ce țara sa și alte state central și est-europene au avertizat că economiile lor nu sunt suficient de competitive pentru a face față schimbărilor implicate de realizarea obiectivului „zero emisii de carbon cu efect de seră” în anul 2050 enunțat în Pactul ecologic european. Prin urmare, aceste țări au nevoie de sprijin financiar european pentru a putea susține acest obiectiv. 


Conform acordului convenit la acest summit de liderii europeni, statele care s-au alăturat UE începând din anul 2004 nu vor pierde fonduri alocate pentru dezvoltarea centralelor atomo-electrice; în caz contrar, s-ar fi ajuns la creșteri de prețuri pentru alimente și combustibili, a explicat Viktor Orban. „Încă nu am câștigat, dar avem o șansă pentru o victorie mai târziu”, a apreciat el.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei