Veneția sub ape: Guvernul italian declară starea de urgență și aprobă fonduri

174
Veneția sub ape: Guvernul italian declară starea de urgență și aprobă fonduri - 20181030venice1rszcrp-1573740077.jpg

Articole recomandate

Premierul italian, Giuseppe Conte, care se află de miercuri la Veneția ca urmare a inundațiilor grave care au lovit această regiune, a anunțat în Consiliul de miniștri de joi că a fost declarată starea de urgență și au fost aprobate primele ajutoare pentru locuitorii din zonă și pentru a sprijini activitățile comerciale, relatează EFE și AFP.

Conte a anunțat de asemenea că pe 26 noiembrie va fi convocat un Comitet interministerial, cu prezența autorităților locale, pentru "a discuta problemele structurale din Veneția" care sunt provocate, nu doar de fenomenul "aqua alta" (maree înaltă), ci și de trecerea prin apropiere a marilor vase de croazieră.

Premierul italian a explicat că a fost studiată prima fază de ajutoare în care vor fi despăgubiți cu prima tranșă de 5.000 de euro rezidenții și cu până la 20.000 de euro cei care dețin activități comerciale în oraș, "cei care au suferit cele mai mari pagube, ce vor fi analizate cu calm, după realizarea unor analize tehnice".

Giuseppe Conte a confirmat că în scurt timp va comunica numele comisarului pentru finalizarea proiectului "Moise", uriașa structură de inginerie care trebuie să protejeze orașul de fenomenul aqua alta, dar a cărei realizare a fost amânată, fiind înconjurată de polemici și de fapte de corupție.

Proiectul "Moise", considerat faraonic și prea costisitor și calificat drept ineficient de ecologiști, constă în instalarea a 78 de diguri plutitoare care ar trebui să ferească laguna de urcarea apelor cu până la 3 metri. Început în 2003, proiectul a acumulat întârzieri ca urmare a neregulilor și suspiciunilor de corupție. A fost demarată o anchetă privind finalizarea acestei construcții care urma să coste inițial 2 miliarde de euro, dar care a înghițit până în acest moment între 6 și 7 miliarde de euro.

Veneția s-a confruntat miercuri cu cele mai grave inundații din 1966, cu 80 % din oraș afectat de o maree înaltă care a atins pragul de 1 metru și 87 de centimetri.

În cursul nopții, mareele s-au menținut la un nivel mai scăzut, însă joi dimineață au crescut din nou și au atins 1,20 metri, astfel încât principalele atracții turistice precum piața San Marco s-au inundat din nou și a fost nevoie de pasarele pentru deplasarea turiștilor.

Centrul de Maree al Primăriei, care monitorizează fenomenul "aqua alta" în oraș a avertizat că starea de alertă va continua întreaga săptămână și că vineri se așteaptă un nivel al apelor de 1,45 de metri.

Premierul italian a explicat că deocamdată pagubele nu au fost evaluate și a precizat că a vorbit cu oameni care au pierdut totul.

Pagubele se cifrează la milioane de euro doar pentru bazilica San Marco, bijuterie a epocii bizantine și care a fost inundată cu un metru de apă de mare sărată.

Veneția este afectată frecvent de fenomenul mareelor înalte. Orașul construit pe piloni și pe sute de insule legate între ele s-a scufundat circa 28 de centimetri în ultimul secol, sub efectul dezvoltării marelui port Marghera și afluxului vaselor de croazieră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0698 secunde