Varșovia nu cedează în privința reformei judiciare

175
Varșovia nu cedează în privința reformei judiciare - varsovia-1530625740.jpg

Articole recomandate

Conservatorii aflați la putere la Varșovia se pregătesc să-și pună în aplicare controversatele reforme judiciare, fără să dea niciun semn de flexibilizare, în pofida procedurii de infringement lansată în ajun de Comisia Europeană, informează AFP.

Manifestații de sprijin pentru judecătorii care contestă această reformă sunt așteptate, în această dimineață, în fața sediului Curții Supreme din Varșovia.

Comisia Europeană a trimis luni o scrisoare de notificare a autorităților poloneze la care Polonia are termen de o lună pentru a răspunde, prima etapă a unei proceduri care poate duce în final până la Curtea de Justiție a UE și la eventuale sancțiuni financiare.

Pentru conservatorii aflați la putere, reforma Curții Supreme face parte dintr-un efort indispensabil pentru a sparge o castă de judecători pe care ei o consideră coruptă și descendentă din predecesorii săi comuniști.

Pentru opoziția centristă, în schimb, partidul la putere Lege și Justiție caută să preia controlul asupra aparatului judiciar pentru a-și asigura un control complet asupra statului. Poziția Comisiei Europene se apropie de cea a opoziției poloneze, notează AFP.

"Lipsa de progres în discuțiile cu guvernul conservator polonez a determinat executivul european - garant al tratatelor - să lanseze această procedură de infringement cu maximă urgență", a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4968 secunde