Uraganul Dorian ar putea deveni cel mai scump dezastru natural din istorie

224
Uraganul Dorian ar putea deveni cel mai scump dezastru natural din istorie - dorian-1567441684.jpg

Articole recomandate

Uraganul Dorian, care a lovit luni insulele Bahamas, ar putea să provoace industriei de asigurări pierderi de până la 25 de miliarde de dolari.


Această cifră l-ar putea transforma în cel mai scump dezastru natural pentru acest sector, după uraganul Maria, din 2017, au apreciat analiștii grupului bancar elvețian UBS, transmite Reuters.


Potrivit prognozelor, uraganul Dorian, a doua cea mai puternică furtună formată în Oceanul Atlantic, va afecta pe tot parcursul zilei arhipelagul din Caraibe, apoi se va deplasa către coastele Statelor Unite, unde autoritățile au dispus evacuarea a peste un milion de persoane din Florida, Carolina de Sud și Georgia.


Conform analiștilor de la UBS, uraganul Dorian ar putea provoca pierderi de la cinci până la 40 de miliarde de dolari, aceasta dacă furtuna va lovi coasta estică a Floridei în următoarele zile. În ceea ce privește scenariul de bază, experții UBS și-au revizuit estimările privind posibilele costuri pentru industria asigurărilor de la 15 până la 25 miliarde dolari.


Ultimul dezastru natural care a provocat asiguratorilor pierderi de peste 25 de miliarde de dolari a fost uraganul Maria, în 2017. În acel an, asigurătorii au suportat o notă de plată record de 135 de miliarde de dolari de pe urma uraganelor, cutremurelor și incendiilor de vegetație. În 2018, însă, industria asigurărilor a profitat de pe urma faptului că au fost puține dezastre naturale majore, ceea ce a permis marilor companii de reasigurări să mențină un exces de capital de 30 de miliarde dolari. Estimările pentru acest an vizează pierderi de aproximativ 70 de miliarde de dolari de pe urma catastrofelor naturale.


Potrivit Centrului Național pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), Dorian este un uragan de categorie 5 - nivelul maxim pe scala Saffir-Simpson - considerat "catastrofal" de NHC. Dorian a egalat recordul, care data din 1935, al celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la țărm.


Potrivit prognozelor meteorologice, Dorian se va menține la nivel de uragan în următoarele cinci zile și va înainta spre nord-vest de-a lungul ori în apropierea coastelor SUA, notează Reuters.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4458 secunde