Uniunea Europeană, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul

159
Uniunea Europeană, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul - uniunea-1512657475.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană s-a declarat, miercuri seară, serios îngrijorată de decizia președintelui american, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, afirmând că această hotărâre poate avea consecințe pentru perspectivele de pace, transmite agenția Reuters, consultată de Agerpres.

"Aspirațiile ambelor părți (n.r. - israeliană și palestiniană) trebuie să fie îndeplinite și trebuie să fie găsită, prin negocieri, o cale de soluționare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state", a subliniat șefa diplomației UE, Federica Mogherini.

Anterior în cursul zilei de miercuri, Mogherini a reiterat, într-o convorbire telefonică cu președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, poziția fermă a UE potrivit căreia "statutul final al Ierusalimului ca viitoare capitală a Israelului și a unui stat palestinian trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspirațiilor ambelor părți".

Ea a reafirmat totodată angajamentul Uniunii Europene față de "reluarea unui veritabil proces de pace care să conducă la o soluție bazată pe două state", singura perspectivă în opinia sa "de a garanta pacea și securitatea atât a palestinienilor, cât și a israelienilor".

Președintele american, Donald Trump, a anunțat, miercuri, că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (n.r. - creștină, iudaică și musulmană) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2869 secunde