Uniunea Europeană, o nouă strategie de rezolvare a problemei migranților

181
Uniunea Europeană, o nouă strategie de rezolvare a problemei migranților - uniunea-1563912868.jpg

Articole recomandate

Un număr de 14 state membre ale Uniunii Europene, dintre care 8 în mod activ, au convenit, luni, la Paris, să aplice un mecanism de solidaritate prin care să fie repartizați migranții salvați pe Marea Mediterană, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron, transmite agenția AFP, consultat de Agerpres. 


"În principiu, 14 state membre au fost de acord în această etapă cu documentul franco-german. Dintre acestea, 8 și-au anunțat o participare activă", a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, după primirea la Palatul Elysee a Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR) Filippo Grandi și a directorului general al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino. 


Cele 8 state active sunt Franța, Germania, Portugalia, Luxemburg, Finlanda, Lituania, Croația și Irlanda, conform informațiilor furnizate de administrația prezidențială franceză, care nu a precizat care sunt restul statelor. 
Acordul a fost convenit luni dimineața, în cadrul unei reuniuni de lucru pe tema migrației din Mediterana, desfășurată la Paris, cu participarea tuturor statelor membre UE, sub egida miniștrilor de Externe și Interne francezi, Jean-Yves Le Drian, respectiv Christophe Castaner. 
Ministrul de Interne italian Matteo Salvini a calificat drept un eșec această reuniune care, în opinia sa, "reafirmă faptul că Italia ar trebui să continue să fie tabăra de refugiați a Europei". 


Obiectivul reuniunii din capitala Franței a fost, conform unei surse apropiate de acest dosar, "identificarea în septembrie a unui acord în Malta cu un număr de aproximativ 10 state, între 12 și 15, în privința unui mecanism care să permită asigurarea unei eficiențe și a unei abordări umanitare sporite în privința debarcării migranților provenind din Mediterana". 
Sub impulsul dat de Paris și Berlin, miniștrii au lucrat la o "coaliție de țări voluntare" care s-ar angaja să distribuie sistematic persoanele salvate, evitându-se astfel negocierile dificile care apar după fiecare operațiune de salvare. 
Acest mecanism prevede repartizarea cât de repede posibil a persoanelor care solicită azil în țările care fac parte din coaliția voluntară, în schimbul deschiderii porturilor de către Italia și Malta. 


"Am consolidat mecanismul de repartizare pe termen scurt, dar dorim să mergem mai în profunzime prin responsabilizarea tuturor statelor membre, a structurilor comunitare existente" și prin îmbunătățirea "eficienței politicilor noastre de returnare voluntară sau silită a migranților în țările de origine", a declarat Emmanuel Macron. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7209 secunde