Uniunea Europeană îndeamnă SUA și Rusia să continue dialogul și să mențină Tratatul INF

190
Uniunea Europeană îndeamnă SUA și Rusia  să continue dialogul și să mențină Tratatul INF - uniunea-1540299798.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană (UE) îndeamnă SUA și Rusia să continue dialogul, pentru a menține Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), semnat de cele două puteri în timpul Războiului Rece și din care SUA vor să se retragă în mod unilateral, după ce au denunțat încălcări ale acestuia de către Rusia, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"SUA și Federația Rusă trebuie să continue un dialog constructiv pentru a menține acest tratat și a se asigura că el este pus în aplicare într-un mod complet și verificabil, ceea ce desigur este un lucru crucial pentru securitatea Europei și cea globală", a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene, Federica Mogherini.

"Așteptăm desigur ca Federația Rusă să răspundă, într-un mod substanțial și transparent, îngrijorărilor privind modul în care ea aplică acest tratat", a adăugat Kocijancic.

"Datorită Tratatului INF, care a contribuit la încheierea Războiului Rece, aproape 3.000 de rachete cu focoase nucleare și convenționale au fost distruse", a mai spus aceasta.

Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica aceasta, că Statele Unite se vor retrage unilateral din Tratatul INF.

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de către președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, și conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acțiune variind între 500 și 5.000 de km, a pus capăt crizei declanșate în anii 1980 prin desfășurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3763 secunde