Uniunea Europeană critică planul american de pace pentru Orientul Mijlociu

106
Uniunea Europeană critică planul american de pace pentru Orientul Mijlociu - ddd-1580824382.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană a criticat marți planul președintelui american Donald Trump pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian și s-a declarat preocupată în special de dorința Israelului de a anexa Valea Iordanului, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres. "Inițiativa americană, așa cum a fost prezentată la 28 ianuarie, se îndepărtează de parametrii conveniți la nivel internațional", și-a exprimat regretul șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat într-un comunicat. Borrell este așteptat la Washington la 7 februarie.

"UE reamintește atașamentul său față de o soluție negociată fondată pe coexistența a două state, pe baza frontierelor din 1967, cu schimburi de terenuri echivalente, conform a ceea ce ar putea fi convenit între părți, cu un stat Israel și un stat Palestina independent, democratic, unit, suveran și viabil, existând alături în pace, securitate și recunoaștere reciprocă", a afirmat el. "Pentru a construi o pace justă și durabilă, chestiunile nerezolvate legate de statutul final trebuie reglate prin negocieri directe între cele două părți", a insistat responsabilul european. "Aceasta include în special chestiunile legate de frontiere, de statutul Ierusalimului, de securitate și de chestiunea refugiaților", a subliniat el.

UE, mai afirmă Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, "este îngrijorată în special de declarațiile privind perspectiva unei anexări a Văii Iordanului și a altor părți din Cisiordania". "Conform Dreptului internațional și rezoluțiilor pertinente ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, UE nu recunoaște suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate din 1967. Măsurile în vederea anexării, dacă ele vor fi puse în aplicare, nu vor putea trece fără a fi contestate", a atenționat Josep Borrell.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 31 Ianuarie 2020
Stire din Actual : Brexit în sunet de cimpoi!
Luni, 03 Februarie 2020
Stire din Economie : 2019 a fost un an bun pentru turism
Pagina a fost generata in 1.4793 secunde