Ungaria îl ratează pe nazistul Karoly Zentai

204
Justiția australiană a respins definitiv, miercuri, cererea de extrădare în Ungaria a lui Karoly Zentai, un australian de origine ungară în vârstă de 90 de ani acuzat de crime de război la Budapesta, comise în timpul perioadei naziste.

Karoly Zentai se află pe lista celor "zece criminali naziști cei mai căutați" ai Centrului Simon Wiesenthal care îi urmărește pe foștii naziști în toată lumea și care vorbește despre "o concluzie lamentabilă" a unei proceduri de durată.

Însă Înalta Curte, ale cărei decizii sunt definitive, a apreciat că acesta nu poate fi extrădat, deoarece noțiunea de crimă de război nu exista în Ungaria la momentul faptelor.

Zentai este suspectat că a fost unul dintre cei trei soldați unguri care l-au torturat și ucis pe Peter Balazs, un tânăr evreu în vârstă de 18 ani, la 8 noiembrie 1944, la Budapesta. În acea perioadă, el era soldat în cadrul armatei ungare, aliată regimului nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Budapesta a solicitat extrădarea acestuia după acuzațiile emise de Centrul Simon Wiesenthal, conform cărora acesta a fugit în Germania după război dându-se drept refugiat. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3182 secunde