Ministrul de Externe francez, Jean-Yves Le Drian:

"Un Brexit fără acord rămâne ipoteza cea mai plauzibilă"

187

Articole recomandate

O ieșire fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 octombrie rămâne scenariul cel mai plauzibil, a declarat, marți, ministrul Afacerilor externe francez, Jean-Yves Le Drian, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Cunoașteți poziția Franței, care consideră că acordul de retragere din UE este cea mai bună soluție, însă astăzi ipoteza unei ieșiri fără acord este cea mai plauzibilă", a declarat Jean-Yves Le Drian, în Adunarea Națională. 


Premierul britanic Boris Johnson a promis, marți, că va veni foarte curând la Bruxelles cu noi propuneri privind Brexitul, fără a explica în ce mod intenționează el să soluționeze problema frontierei irlandeze. 


Bruxellesul și Londra nu reușesc să se pună de acord asupra unor alternative la "plasa de siguranță", mecanism menit să evite revenirea la o frontieră în Irlanda, între provincia britanică, la nord, și Republica Irlanda membră a UE, la sud, după Brexit. 
"Propunerile care au fost făcute până în prezent nu permit intrarea în cadrul așa-zisului Acord din Vinerea Mare în problema irlandeză și a integrității pieței interne", a continuat șeful diplomației franceze. 


În 1998, semnarea Acordului din Vinerea Mare a pus capăt celor trei decenii de confruntări violente în Irlanda de Nord dintre republicanii naționaliști (catolici), susținători ai reunificării Irlandei, și loialiștii unioniști (protestanți), apărători ai menținerii în cadrul Marii Britanii. 


Irlanda este îngrijorată de posibilitatea reizbucnirii violențelor în cazul reapariției unei frontiere terestre și a controalelor între cele două Irlande. 


"Uniunea Europeană rămâne disponibilă pentru alte propuneri, pentru propuneri care ar putea fi compatibile cu acordul de retragere, însă deocamdată nicio propunere în acest sens nu a fost depusă", a adăugat Jean-Yves Le Drian. 
Presat să-și detalieze intențiile cu 30 de zile înainte de data prevăzută pentru ieșirea din UE, șeful guvernului britanic a dezmințit că dorește instalarea de posturi vamale la frontiera irlandeză, după cum afirmă postul de televiziune irlandez RTE. 
Potrivit RTE, Londra preconizează organizarea de controale vamale pe o distanță de mai mulți kilometri de la frontieră, în centre speciale. Bunurile transportate vor fi supravegheate în timp real prin telefon mobil sau cu ajutorul unor dispozitive de localizare îmbarcate în camioane. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3379 secunde