Șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski: "UE trebuie să-și mențină unitatea cu privire la politica de securitate"

de Cuget Liber Miercuri, 13 Decembrie 2017 96
Europa se confruntă cu două provocări strategice în vecinătatea sa cea mai apropiată - efectele politicii agresive a Rusiei și situația din sud, care afectează securitatea continentului, a apreciat, ieri, ministrul de Externe polonez Witold Waszczykowski, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului polonez, politica Moscovei este principala responsabilă pentru conflictele nesoluționate, mai ales în Republica Moldova și în Georgia, pentru agresiunea contra Ucrainei și „mai presus de orice, pentru distrugerea consensului între țările europene”.

„Situația din sud este a doua provocare fundamentală pentru securitatea întregului continent”, a spus ministrul Witold Waszczykowski, cu referire la pericolul terorist apărut din extremismul islamic și migrația în masă care au „zguduit fundamentele Uniunii Europene”.

În opinia șefului diplomației poloneze, menținerea unității în politica europeană privind securitatea constituie una dintre cele mai mari provocări pentru europeni.

Witold Waszczykowski a subliniat că toate țările europene sunt de acord că principiile OSCE formează „pilonul securității europene” și că este dificil de imaginat pacea fără o revenire reală la valorile respective.

„În așteptarea reluării dialogului real despre arhitectura securității europene, noi trebuie să ne gândim la consolidarea apărării colective a Alianței Nord-Atlantice. În ceea ce privește flancul estic, securitatea europeană trebuie să se bazeze pe o gamă largă de mijloace de apărare, inclusiv pe descurajarea nucleară. De aceea, nu există alternativă la NATO, singura alianță - grație SUA - ce are potențialul militar necesar pentru a garanta securitatea în zona noastră de pe continent”, a accentuat Waszczykowski. 

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei