Negociatorul șef pentru Brexit, Michel Barnier:

"UE poate oferi Londrei un acord comercial extrem de ambițios"

238

Articole recomandate

Uniunea Europeană poate oferi Londrei un acord comercial extrem de ambițios, care să includă tarife și cote zero, dar și multe servicii, cu condiția ca Regatul Unit să respecte acum și în viitor standardele UE, a anunțat, ieri, negociatorul-șef pentru Brexit al blocului comunitar, Michel Barnier, citat de agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Acest acord va constitui pilonul central al parteneriatului cu Londra și vizează în special eliminarea tuturor drepturilor vamale și a tuturor cotelor asupra bunurilor care fac obiectul schimburilor cu continentul", a explicat Michel Barnier, care a prezentat la Bruxelles principiile avute în vedere de UE cu privire la viitoarea relație cu Regatul Unit. 


Potrivit reprezentantului UE, cele două părți trebuie să convină asupra unor "garanții specifice și eficiente pentru a asigura un teren de joc neted pe termen lung", el subliniind importanța menținerii concurenței "loiale și deschise". 


Ca o a doua condiție, Londra va trebui să fie de acord cu a permite Uniunii Europene să aibă acces la apele sale pentru pescuit și viceversa. 


Michel Barnier a atenționat că, dacă Regatul Unit părăsește piața unică și uniunea vamală ale UE, atunci bunurile care intră în Uniune vor face obiectul controalelor de reglementare. 


Nu va exista o recunoaștere reciprocă a regulilor privind serviciile financiare, a adăugat reprezentantul UE, astfel că băncile cu sediile în Regatul Unit nu vor putea să-și ofere în mod automat serviciile oriunde în Uniunea Europeană. 
"Există consecințe mecanice ale alegerilor făcute de Regatul Unit. Companiile trebuie să se adapteze acum la această nouă realitate", a accentuat Barnier. 


Acordul de retragere din UE pe care l-a negociat în mare măsură predecesoarea lui Boris Johnson la Downing Street, conservatoarea Theresa May, a făcut obiectul a numeroase prelungiri și amânări, care au dus la demisia fostei șefe a executivului de la Londra și la organizarea de alegeri anticipate. Acest acord prevede că actuala perioadă de tranziție poate fi prelungită un an sau doi, cu condiția ca Londra să solicite acest lucru înainte de 30 iunie. În toată această perioadă, efectele concrete ale Brexit-ului nu se vor face simțite, fiindcă regulile pentru cetățeni și companii vor rămâne la fel ca și până acum. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4981 secunde