UE, gata să examineze dacă mai poate oferi Marii Britanii garanții suplimentare

176
UE, gata să examineze dacă mai poate oferi Marii Britanii garanții suplimentare - ue-1544710837.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană este gata să examineze dacă Marii Britanii îi mai pot fi oferite garanții suplimentare în legătură cu problema frontierei irlandeze și acordul de Brexit, se arată într-un proiect de document al Bruxellesului la care Reuters a avut acces înaintea reuniunii de ieri a Consiliului European, informează Agerpres.

Potrivit documentului cu șase puncte, pregătit de UE pentru a o ajuta pe șefa executivului britanic Theresa May să-și convingă parlamentul să aprobe acordul de Brexit, orice noi asigurări primite "nu vor modifica sau veni în contradicție cu acordul încheiat deja".

Reprezentanții celorlalte 27 de state din UE nu au căzut încă de acord în totalitate asupra documentului citat și, conform unor surse diplomatice, acesta ar putea suferi schimbări considerabile.

Mai multe surse diplomatice din Uniunea Europeană au indicat că Marea Britanie ar dori ca așa-zisul mecanism de "backstop" legat de frontiera irlandeză să fie ridicat după trei ani. Proiectul de document citat de Reuters nu evocă în schimb niciun fel de date privind renunțarea la acest mecanism.

"Consiliul European subliniază că mecanismul de backstop nu reprezintă un rezultat dezirabil pentru Uniune și că acesta este menit doar să reprezinte o poliță de asigurare, iar Uniunea este ferm hotărâtă să lucreze fără întârziere la elaborarea unui aranjament ulterior. Chiar dacă mecanismul de backstop va fi aplicat, aplicarea va fi doar temporară, pentru o perioadă scurtă și strict cât este necesar", se arată în proiectul de document.

Acest "backstop" a fost acceptat de premierul Theresa May pentru a scoate din impas negocierile cu UE și el prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală cu UE și că Irlanda de Nord va rămâne și ea aliniată unor anumite norme ale pieței unice europene dacă Londra și Bruxellesul nu reușesc să convină o altă soluție pentru frontiera dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, sau nu reușesc să convină un nou tip de relație comercială post-Brexit. Însă mulți parlamentari britanici se tem că, în virtutea acestui mecanism, Regatul Unit riscă să rămână captiv în negocieri fără sfârșit cu blocul comunitar dacă acesta din urmă nu va face concesii la negocierile ulterioare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6696 secunde