UE dorește să intensifice cooperarea cu Africa de Nord în problema migrației clandestine

179
UE dorește să intensifice cooperarea cu Africa de Nord în problema migrației clandestine - ue-1537452605.jpg

Articole recomandate

Liderii europeni au convenit să înceapă negocierile cu Egiptul și alte țări din Africa de Nord pentru a lupta împotriva plecărilor clandestine ale migranților spre Europa, a declarat, ieri, cancelarul austriac Sebastian Kurz, în cea de-a doua zi a unui summit UE care are loc la Salzburg, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Egiptul este pregătit să aprofundeze dialogul cu noi", a declarat Sebastian Kurz, salutând "o nouă etapă importantă" în lupta împotriva imigrației în Europa.

La apogeul crizei migrației în 2015, UE a încheiat acorduri cu Turcia și Libia care au contribuit la o scădere puternică a sosirilor migranților pe continent prin Marea Mediterană.

Dar europenii doresc să extindă aceste parteneriate către toate țările din Africa de Nord, în special printr-un summit cu Liga Arabă (cu sediul la Cairo) pe care Consiliul European (reprezentând statele membre ale UE) speră să-l organizeze în februarie 2019.

Țară fondatoare a Ligii Arabe, Egiptul are un rol model în lupta împotriva îmbarcărilor ilegale cu destinația Europa, a subliniat Kurz, a cărui țară deține până la sfârșitul anului președinția semestrială a UE.

"Egiptul este singura țară din Africa de Nord, care a reușit din 2016 să împiedice orice plecare a migranților pe mare", a subliniat cancelarul austriac, salutând eficiența autorităților de la Cairo.

În ciuda scăderii sosirilor în Europa la niveluri inferioare celor de dinainte de 2015, problema migrației rămâne una dintre prioritățile celor 28 de state membre ale UE, fiind una dintre cele două teme principale ale agendei summitului informal de la Salzburg, alături de Brexit.

"Avem o criză politică, nu o criză a migrației. Numărul sosirilor este chiar mai mic decât al celor din 2007. Dar trebuie să răspundem preocupărilor cetățenilor europeni, nu se poate să ignorăm aceste date și să așteptăm următoarea criză", a admis, la rândul său, premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel. "Cu toate acestea, atunci când vorbim despre subiecte legate de migrație, vorbim despre oameni", a spus el, cerând țărilor europene să dovedească mai multă solidaritate în cadrul UE.

Cancelarul Kurz, care a adoptat o linie dură pe această temă, a subliniat totuși că "problema nu va fi rezolvată prin distribuirea migranților în țările UE, ci prin apărarea frontierelor externe așa cum dorește Comisia Europeană, prin consolidarea mijloacelor Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex)". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 07 Septembrie 2018
Stire din Actual : "Imigrația, mama tuturor problemelor"
Pagina a fost generata in 1.5147 secunde