Ministrul de Externe belgian, Didier Reynders:

"UE ar trebui să joace mai mult un rol de prim-plan în discuțiile cu Rusia"

174

Articole recomandate

Uniunea Europeană ar trebui să joace mai mult un rol de prim-plan în discuțiile cu Rusia privind neproliferarea, a declarat, vineri, la București, ministrul de Externe belgian, Didier Reynders, dar și-a exprimat speranța că și diplomația americană va continua să aibă un dialog cu Rusia în cadru multilateral, informează Agerpres.

"Trebuie să vedem cum să continuăm să cooperăm cu Rusia pentru a evita neproliferarea. Cred că ieșirea din Tratatul privind forțele nucleare intermediare, INF, nu este soluția cea bună. După cum am spus-o de nenumărate ori în trecut, ne-ar plăcea mai degrabă să vedem reluându-se un dialog veritabil. Sper că inclusiv colegii noștri americani, chiar și în afara cadrului Tratatului, vor continua să lucreze la acest dialog cu Rusia. Nu ieșind din cadrul multilateral vor reuși să aibă mai multă presiune, mai multă eficiență în lupta împotriva proliferării", a declarat Didier Reynders, la sosirea la lucrările celei de a doua zile a reuniunii informale a miniștrilor de externe din UE. 


Întrebat ce ar trebui să facă blocul comunitar în această situație, ministrul belgian a spus că UE trebuie să încerce să participe la un dialog direct cu Rusia, așa cum se întâmplă pe multe alte teme.

"Știți că suntem angajați într-un dialog privind situația din Ucraina sau Georgia, schimbările climatice, dosarul sirian. Va trebui să găsim o cale de cooperare și asupra neproliferării. Și, repet, cel mai bun cadru este unul multilateral. Dar nu putem forța toți partenerii să rămână la bord. Am văzut în alte dosare. SUA s-au retras și ele din acordul de la Paris sau acordul nuclear cu Iranul. Deci, poate UE ar trebui să joace mai mult un rol de prim-plan în discuțiile cu Rusia privind neproliferarea", a mai spus Didier Reynders. 


Întrebat despre iminenta denunțare a Tratatului INF de către SUA, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat: "Eu reprezint o mică țară central-europeană care a învățat o lecție clară din istorie. Iar aceasta este că oricând există un conflict între Vest și Est, central-europenii pierd mereu. Deci, interesul de securitate al Europei centrale este o cooperare pragmatică între Est și Vest. Tot ce susține cooperarea pragmatică este pozitiv din perspectiva regiunii noastre, și tot ce subminează această cooperare nu ajută din perspectiva noastră". 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4352 secunde