UE anunță principii noi pentru continuarea extinderii către șase state balcanice

244
UE anunță principii noi pentru continuarea extinderii către șase state balcanice - ue-1581024319.jpg

Articole recomandate

Obiectivul Uniunii Europene rămâne în continuare extinderea la șase țări balcanice - Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia, a declarat, miercuri, comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, după ce Franța s-a opus prin veto candidaturilor de aderare în 2019, amintește agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


"Aceasta nu este doar o problemă franceză, ci și o problemă europeană", a insistat Oliver Varhelyi. 
Prezentând o nouă metodologie de admitere de noi membri, la cererea Parisului, Varhelyi a apreciat că extinderea este "geostrategică", o referire la o viziune în blocul comunitar conform căreia declinul influenței globale a UE nu poate fi oprit fără o stabilitate în Balcani. 


"Avem în continuare ca obiectiv deplina extindere", a insistat Varhelyi la conferința de presă organizată după ce planul de reformă a fost dat publicității. 


Conform proiectului prezentat, Comisia Europeană propune modalități mai ferme de sancționare a țărilor candidate la aderarea la UE dacă acestea deviază de la eforturile lor de a se armoniza standardelor europene. Într-un astfel de caz, negocierile ar putea fi suspendate cu totul sau parțial, sau monitorizarea UE ar putea fi reluată în domenii în care blocul comunitar și-a dat deja acceptul, a avertizat Varhelyi, care adaugă că ar putea fi reduse inclusiv finanțările din partea UE și alte beneficii. 


Proiectul de reformă se concentrează asupra a patru principii: o mai mare credibilitate, o mai mare predictibilitate, un dinamism crescut și un mai puternic "ghidaj" politic. Propunerile Comisiei nu modifică regulile de aderare, însă elementul central al propunerii intitulate "Consolidarea procesului de aderare: o perspectivă europeană credibilă pentru Balcanii de Vest" îl reprezintă o aderare bazată pe merit și supusă anumitor condiții. 


O țară candidată trebuie să demonstreze că a sa candidatură "nu trece pe pilot automat și trebuie să reflecte o alegere societală activă din partea sa pentru a atinge și respecta normele și valorile europene cele mai ridicate", se menționează în proiectul de propunere. "Angajamentul statelor membre de a avea un viitor comun cu Balcanii de vest în calitate de membri deplini ai Uniunii este un demers politic important și nu doar tehnic", se menționează în propunere. 


Anterior, agențiile internaționale de presă relataseră că executivul european urma să propună, miercuri, modificări în procesul de aderare la Uniunea Europeană, cerute în special de Franța ca o condiție pentru demararea negocierilor pentru aderare cu Albania și Macedonia de Nord. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.371 secunde