UE alocă 232 milioane de euro suplimentar pentru eforturile de combatere a coronavirusului

157
UE alocă 232 milioane de euro suplimentar pentru eforturile de combatere a coronavirusului - ue-1582671979.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană a anunțat alocarea a 232 de milioane de euro suplimentar pentru a combate începutul epidemiei de coronavirus în blocul comunitar, după o înmulțire a cazurilor de infectare cu noul coronavirus COVID-19 în Italia, unde s-au înregistrat deja cinci decese, cerând în același timp statelor membre să nu ia măsuri pripite fără a cântări dovezile științifice, informează agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Aproximativ jumătate din această finanțare - 114 milioane de euro - este destinată Organizației Mondiale a Sănătății pentru a îmbunătăți pregătirea și măsurile de intervenție în țările cu sisteme de sănătate precare. Cea mai mare parte a fondurilor rămase va fi orientată însă spre cercetarea științifică, de exemplu cu privire la dezvoltarea de vaccinuri, detaliază un comunicat al Comisiei Europene. 
S-a planificat alocarea a 15 milioane de euro în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar din Senegal, pentru sprijinirea unor măsuri precum diagnosticarea rapidă și supravegherea epidemiologică. 


De asemenea, 100 de milioane de euro sunt dedicate cercetării: 90 de milioane de euro sunt destinate unui parteneriat public-privat cu industria farmaceutică în scopul dezvoltării unui vaccin, iar 10 milioane de euro sunt destinate unor proiecte de cercetare în epidemiologie, diagnosticare, terapii și gestionarea clinică a izolării și prevenției. 


În fine, 3 milioane de euro sunt alocate Mecanismului de protecție civilă al UE, pentru zborurile de repatriere a cetățenilor UE din Wuhan, China. 


"Cu peste 2.600 de vieți pierdute deja la nivel mondial, nu există altă opțiune decât să ne pregătim la toate nivelurile", a declarat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic. În opinia acestuia, măsuri precum închiderea frontierelor în cadrul zonei Schengen de călătorie fără restricții în Europa ar trebui să se bazeze numai pe evaluări de risc, recomandări științifice și proporționalitate. 


"Având în vedere evoluția rapidă a situației, suntem pregătiți să intensificăm măsurile de asistență. În acest sens, o misiune comună de experți ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ai Organizației Mondiale a Sănătății va pleca spre Italia, săptămâna aceasta, pentru a sprijini autoritățile italiene", a declarat Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5165 secunde