Torța olimpică a ajuns în spațiu

112
Torța olimpică a ajuns în spațiu - torta-1384016449.jpg

Articole recomandate

Doi cosmonauți ruși au ieșit, astăzi, din Stația Spațială Internațională (ISS) în spațiu cu torța olimpică, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, cu trei luni înainte de cele de la Soci, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziunea rusă, transmite Mediafax.ro.
După deschiderea sasului, cosmonautul Serghei Riazanski a ieșit din ISS primul și l-a filmat pe colegul său rus Oleg Kotov, care a ieșit cu torța roșie și gri, cu care vor rămâne în spațiu aproximativ o oră.
"Kotov și Riazanski vor imita predarea flăcării olimpice", declarase anterior Centrul rus de control al zborurilor spațiale (TSOUP), situat la periferia Moscovei. 
"Cosmonauții nu se vor îndepărta prea mult de sas, iar torța va fi fixată de costum printr-un cablu", a adăugat el. 
În timpul ieșirii celor doi ruși, astronauții din interiorul ISS își vor fotografia colegii pe hublouri. 
După turul în spațiu cu torța, cei doi cosmonauți își vor continua misiunea în spațiu timp de șase ore, așa cum fac de obicei pe ISS, în cadrul activităților lor.
Flacăra, în culorile roșu și gri, este una dintre cele 16.000 de torțe folosite de o lună în cadrul ștafetei în Rusia. Acesta este cel mai lung parcurs al torței din istoria olimpică (65.000 kilometri) până la deschiderea Jocurilor Olimpice la 7 februarie 2014 la Soci, localitate situată între Marea Neagră și Munții Caucaz.
Singura diferență în cazul torței din spațiu este că aceasta a fost stinsă pe toată durata călătoriei, din motive de securitate. Oricum, aprinderea unei flăcări în spațiu ar fi imposibilă din cauza absenței oxigenului. 
Serghei Riazanski și Oleg Kotov, care au ajuns pe ISS la 26 septembrie la bordul unei capsule Soyuz care a decolat de pe cosmodromul Baikonur din stepele Kazahstanului, au vorbit despre această "ieșire olimpică" înainte de a pleca. 
"Voi ieși primul cu o cameră în mână și alte echipamente foto", a declarat Riazanski. 
"Apoi, Oleg va ieși cu torța și eu îl voi filma. Pe urmă vom face schimb, dacă mă va lăsa să țin torța", a adăugat el.
Semn al caracterului istoric al acestei etape spațiale a parcursului torței olimpice, decolarea capsulei Soyuz cu simbolul Jocurilor Olimpice de la Soci și cu torța la bord a fost difuxată în direct pe un ecran gigantic amplasat în centrul orașului New York, în Times Square, unul dintre cele mai celebre și mai aglomerate locuri din lume. Aceasta a fost difuzată și de televiziunea rusă. 
Torța olimpică a fost dusă în spațiu la bordul unei navete înainte de Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 și a celor de la Sydney din 2000, dar nu a fost scoasă niciodată în termosferă.
După această etapă inedită, torța va reveni pe Terra, la bordul unei capsule Soyuz, însoțită de astronauții Fiodor Iurcikin (rus), Karen Nyberg (americană) și Luca Parmitano (italian), care se întorc dintr-o misiune de cinci luni și jumătate în spațiu. Aterizarea este prevăzută pentru 11 noiembrie, la ora 0.50 GMT (2.50, ora României) în stepele Kazahstanului.
În afară de călătoria în spațiu, torța olimpică va fi purtată și în adâncurile Lacului Baikal (Siberia), după ce a călătorit deja la Polul Nord, într-un periplu de 123 de zile, început pe 7 octombrie, la Moscova, care se va încheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, pe 7 februarie 2014.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 Noiembrie 2013
Stire din Sport : Torța olimpică va pleca joi în spațiu
Vineri, 03 August 2012
Stire din Sport : Povestea dramatică a unui campion
Pagina a fost generata in 1.8688 secunde