Tentativă de asasinat asupra Reginei Elisabeta a II-a!

456
Tentativă de asasinat asupra Reginei Elisabeta a II-a! - reginaelisabeta72530400-1519891936.jpg

Articole recomandate

Serviciile de informații din Noua Zeelandă au anunțat, joi, în premieră că un adolescent a încercat să o asasineze pe Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii în 1981, în timpul unei vizite în orașul Dunedin, relatează site-ul agenției Reuters.


Potrivit documentelor publicate de Serviciul de Informații și Securitate din Noua Zeelandă (SIS), Christopher Lewis, în vârstă de 17 ani, a încercat să o împuște pe regină în momentul în care suveranul britanic ieșea din mașină pentru a se deplasa către un târg științific, la 14 octombrie 1981.

Lewis a reușit să tragă un singur foc în direcția mașinii în care se afla regina, dar nimeni nu a fost rănit. În 1981, Regina Elisabeta a II-a a efectuat un turneu oficial de opt zile în Noua Zeelandă.

"Lewis intenționa să o asasineze pe regină, dar nu a avut un unghi potrivit pentru a trage, nici o armă suficient de puternică având în vedere distanța față de țintă. Investigația poliției privind incidentul armat a fost efectuată în mod discret, iar majoritatea reprezentanților mass-media au avut impresia că zgomotul a fost cauzat de un foc de artificii", se arată în raportul declasificat al serviciului de informații neozeelandez.

Christopher Lewis, descris ca fiind un tânăr "cu severe probleme psihice", nu a fost acuzat de tentativă de omor, ci doar pentru deținerea ilegală a unei arme de foc și folosirea acesteia. Incidentul a fost mușamalizat cu scopul de a evita dezvăluirea unor lacune de securitate din partea autorităților din Noua Zeelandă.

Potrivit raportului serviciului de informații, poliția l-a ținut sub supraveghere pe Lewis în timpul vizitei din 1986 a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii în Noua Zeelandă, de teama unui nou incident.

Ulterior, Christopher Lewis a comis o serie de infracțiuni grave, inclusiv uciderea brutală a unei femei din orașul Auckland, și s-a sinucis în închisoare în 1997.

Noua Zeelandă a fost independentă de guvernarea britanică începând din 1947, dar a păstrat regina ca monarh constituțional și șef de stat, fiind monarhie constituțională bazată pe o democrație parlamentară. Regina Elisabeta a II-a a vizitat țara de zece ori, cel mai recent în 2002, scrie realitatea.nez


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4166 secunde