Tensiuni între Turcia și Cipru. Navă italiană blocată de navele de război

4806
1
Tensiuni între Turcia și Cipru. Navă italiană blocată de navele de război - 2771950-1519467065.jpg

Articole recomandate

Cinci nave de război turce au amenințat vineri un vas italian care încerca să desfășoare lucrări de explorare a gazelor naturale în largul coastelor insulei divizate Cipru, au făcut cunoscut responsabili ciprioți, scrie AFP.


Vasul grupului italian Eni este blocat în mare de la 9 februarie în apropierea părții din insulă ocupate de armata turcă, Ankara invocând "manevre militare" în acest sector.


"În drum spre blocul 3, a fost blocat de cinci nave de război turce și, după amenințări cu recurgerea la forță (...), a fost obligat să se întoarcă", a declarat Victoras Papadopoulos, un purtător de cuvânt al guvernului, agenției cipriote de presă CNA.


În Italia, CEO grupului Eni, Claudio Descalzi, a spus presei că nu vor fi abandonate lucrările de explorare în largul Ciprului și se așteaptă o soluție diplomatică pentru reluarea activităților.


"Foarte probabil ca, în următoarele zile, să îndreptăm" nava spre o altă țară, a adăugat el.


Ministrul cipriot al energiei, George Lakkotrypis, a declarat pentru agenția națională de presă că nava urmează să rămână în portul Limassol două până la patru zile, pentru a încărca și descărca materiale, după care va pleca spre Maroc.


Potrivit acestuia, eforturile diplomatice au eșuat până în prezent.


"Am lăsat locul diplomației, cu speranța că va putea fi găsită o soluție (...) Acest lucru nu a fost însă posibil din cauza poziției Turciei", a afirmat el la postul de televiziune privat Sigma.


Miercuri, președintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat că țara sa va continua explorările offshore în pofida amenințărilor turce.


Ciprul este divizat din 1974. Republica Cipru, stat membru al UE, își exercită de facto autoritatea doar pe două treimi din sudul țării, restul de o treime, în nord, aflându-se sub administrația autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Ankara, relatează Agerpres.




Comentează știrea

europeanu
24 februarie 2018
Cum e turcu si pistolu

Il zgarma masiv in ghiot pe criminalul erdogan. Nu mai are mult si si-o ia. Ca prea s-a luat de toata lumea si are si tupeu de ordinar.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7784 secunde